Patrimoniul Muzeului Județean promovat la nivel internațional

În perioada 4 -7 noiembrie s-a desfășurat cea de-a VI-a ediție a Simpozionului Internațional de Arheologie cu tema „Tools and Weapons” („Unelte și arme”), sub genericul HOMO CREATUS EST PER INSTRUMENTA. Evenimentul a avut loc în Strumica, Macedonia. Noua ediție a fost organizată de Institutul Naţional de Protecţie a Monumentelor Culturale şi Muzeul din Strumica, Macedonia de Nord.

Prezenți la manifestarea științifică pentru a comunica despre săpăturile arheologice realizate în județul nostru au fost Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Județean, și arheologul doctor Adela Kovács. Aceasta a prezentat, la sesiunea de deschidere, revista muzeului din Strumica: Acta Musei Tiberiopolitani (nr. 3).

„Simpozionul se află la cea de-a VI-a ediție, iar colegii noștri au participat la trei dintre ele de-a lungul timpului, începând cu 2016. Participarea la simpozioanele internaționale este o modalitate prin care Muzeul Județean își valorifică cercetările științifice pe care le face de-a lungul anului, respectiv cele arheologice în cazul de față. Practic am putut să facem cunoscut mediului academic internațional activitatea noastră din șantierele arheologice”, a declarat Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Județean din Botoșani.

În cadrul simpozionului au fost comunicate cercetările asupra materialelor din șantierele de la Ripiceni de anul trecut și cele de la Drăgușeni. „Sunt numeroase piese descoperite în aceste zone, iar în cadrul evenimentului am prezentat doar o parte dintre ele, în special statuiete și unelte”, a spus Aurel Melniciuc.

La ediția din acest an au fost prezentate 22 de comunicări pe teme diverse de arheologie, acoperind perioada neolitică, epoca bronzului, perioada tracică, civilizaţia celtică, epoca elenistică, perioada romană şi începutul Evului Mediu. Au fost prezenţi arheologi din nouă ţări diferite, respectiv Franța, Serbia, Macedonia de Nord, Bulgaria, Croația, Italia, Germania, Muntenegru și România.

Deja ai votat!