Credit de 20 de milioane de lei pentru reabilitarea Teatrului Eminescu

Edilii botoşăneni sunt decişi să ia un credit pentru a putea asigura partea de confinanţare în proiectul vizând reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”. Deşi municipalitatea dispune de o finanţare europeană de cinci milioane de euro, banii nu ajung pentru repunerea în valoarea a acestei instituţii emblematice.

În cea de a doua parte a investiţiei, avem nevoie de o finanţare de 20 de milioane de lei. În prima etapă vom folosi fondurile europene pentru plata facturilor. În a doua parte a contractului, când vom termina banii europeni şi va trebui să continuăm lucrările, aşa cum a decis Consiliul Local, asigurarea confinanţării va trebui contractată pentru că nu dispunem de sumele acestea pe partea de dezvoltare”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Potrivit edilului, în funcţie de cum vor decurge lucrările, cel mai probabil, creditul va fi contractat în anul 2023.

Firma care va continua lucrările va fi anunţată în decembrie

Licitaţia privind stabilirea firmei care va continua lucrările este în derulare. Cosmin Andrei a dat asigurări că în luna decembrie va fi anunţat câştigătorul. Cum proiectul tehnic a fost revizuit, licitaţia vizează doar execuţia lucrărilor. În momentul declarării unui câştigător, acesta poate începe lucrările.

Trei asocieri de firme, cu mulţi subcontractanţi, în total 21 de firme, sunt interesate de continuarea lucrărilor la teatru. Cele trei asocieri de firme sunt: Conest – Otis Star Grup Iaşi; D&D Construct Botoșani – Aedificium Projektentwicklung Cluj Napoca; Sud Est Construct Bucureşti – Romconstruct Holding Grup Bucureşti – IGV Construct & Consulting Bucureşti – Low Consulting M&A Botoşani – Meşteri Pricepuţi Jilava.

Valoarea estimată a acestui contract este de 33.599.086,92 de lei. Perioada de execuţie a lucrărilor la teatru este de 24 de luni.

A doua finanţare europeană pentru Teatrul „Mihai Eminescu”

Municipalitatea a reuşit să obţină a doua finanţare europeană, de cinci milioane de euro, pentru repunerea în valoare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Contractul de finanţare a fost semnat pe 25 octombrie 2018. În baza noului proiect, vor urma lucrări de restaurare şi de amenajare a spaţiilor interioare şi a faţadelor exterioare, de restaurare a componentelor artistice interioare şi exterioare, dar şi de reabilitare a instalaţiilor şi de dotare a spaţiilor interioare.

În exerciţiul financiar 2007 – 2013, edilii botoşăneni au avut la dispoziţie cinci milioane de euro pentru teatru. Lucrările au început în vara anului 2014, însă au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Deja ai votat!