Vineri începe scanarea Centrului Istoric

În această săptămână va începe scanarea Centrului Istoric. Prestatorii serviciilor de scanare au sosit miercuri, 10 noiembrie, la Botoşani, în echipă extinsă. La Primăria Botoşani, liderul proiectului „Back to Our Common Roots” (Întoarcere la rădăcinile noastre comune), implementat cu fonduri europene, prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, s-a întâlnit cu primarul Cosmin Andrei, care i-a oferit tot sprijinul municipalităţii în derularea contractului.

După întâlnirea de la primărie, împreună cu Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi cu reprezentanţi ai Poliţiei Locale, societăţii Locativa, Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Botoşani şi ai echipei de la Serviciul de proiecte al Primăriei Botoşani, au mers pe teren pentru identificarea arealului ce face obiectul contractului.

Vineri vor reveni cu echipamentele de scanare georadar şi 3D pentru a efectua primele teste. Va urma scanarea efectivă supraterană non-invazivă şi subterană, realizarea turului virtual şi a hărţii interactive, contractul urmând a se finaliza cu un raport ştiinţific ce va confirma sau infirma mitul reţelei de <catacombe> din Centrul Istoric despre care sunt informaţii că ar comunica între ele, creând un traseu inedit sub pământ”, a declarat Raluca Bălăşcău, managerul proiectului.

Muzeu înfiinţat în Centrul Istoric

Valoarea acestui proiect este de 938.560 de euro, din care 520.800 de euro pentru municipiul Botoşani. În cadrul acestui proiect, în Centrul Istoric va fi înfiinţat un nou muzeu, dar, ceea ce este mai important, este faptul că, pentru prima dată, va fi scanată reţeaua de beciuri din Centrul Istoric. Această scanare profesională va ajuta municipalitatea să le pună în valoare, dar va putea reprezenta şi un suport important pentru proiectele viitoare, mai ales că foarte mulţi botoşăneni aşteaptă ca zona Centrului Istoric să redevină un punct de atracţie pentru ei şi pentru turişti.

În cadrul proiectului, vor fi create şi operaţionalizate Muzeul Multimedia al Diversităţii Culturale Botoşani şi Muzeul Armelor Ivano Frankivsk. Muzeul Multimedia al Diversităţii Culturale Botoşani va fi amenajat într-un beci aflat sub clădirea din Piaţa 1 decembrie, numărul 45, vizavi de Biserica „Uspenia”, clădire reabilitată prin proiectul cu finanţare PHARE.

Deja ai votat!