sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTMeci în instanţă pentru banii de bilete ai FC Botoşani

Meci în instanţă pentru banii de bilete ai FC Botoşani

Război pentru bani între Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) și FC Botoșani. Mărul discordiei îl reprezintă o sumă de aproape 10.000 de lei pe care clubul profesionist de fotbal ar fi trebuit să o plătească către DJST Botoșani, timp de trei ani, din impozitul aferent biletelor vândute la meciurile jucate acasă în Liga I de fotbal, dar și în celelalte competiții naționale sau internaţionale.

Notificată de mai multe ori cu privire la această obligație financiară, Asociația Fotbal Club Botoșani, care patronează echipa, nu a răspuns la solicitările DJST și prin urmare instituția a dat în judecată clubul solicitând, pe lângă banii pretinși, penalitățile aferente pentru neplata la timp a sumelor datorate.

„Este vorba de cota de 30% din impozitul pe spectacole calculat asupra încasărilor din vânzarea biletelor de intrare și a abonamentelor și care, potrivit Legii 69 din 2000 privind educația fizică și sportul, trebui achitată direct către direcțiile pentru tineret și sport județene. Noi i-am notificat de mai multe ori cu privire la această obligație, începând din 2015, însă nu ne-au răspuns decât o singură dată, în 2019, când ne-au comunicat că ei au achitat întregul impozit aferent către Direcția de Impozite și Taxe a Primăriei municipiului Botoșani, deși legea este extrem de clară. În mod normal, ei ar fi trebuit să vireze mai întâi către noi cota de 30% din impozit, după care diferența să o plătească la primărie”, a explicat Radu Humelnicu, directorul DJST Botoșani.

Banii ar fi trebuit să fie achitaţi lunar

Un calcul făcut de reprezentanții instituției a arătat că la mijloc ar fi vorba de 3.432 lei pentru anul 2017, alți 3.316 lei aferenți anului 2018 și de încă 2.923 lei pentru anul 2019, la această sumă adăugându-se 1.814 lei cu titlu de majorări de întârziere. Prin urmare, totalul s-ar ridica la peste 11.000, bani pe care acum DJST a ajuns să-i ceară în instanță.

„Această cotă de 30 % din impozitul pe spectacolele sportive reprezintă singura sursă de venituri proprii pentru noi, iar banii colectați sunt folosiți numai pentru a sprijini celelalte activități sportive organizate în județ”, a adăugat Radu Humelnicu.

În mod normal, banii ar fi trebuit achitați lunar, până la data de 15 inclusiv, a lunii următoare, plata putând fi efectuată la trezoreriile statului sau în numerar, prin casieria DJST. Astfel, potrivit Legii sportului, plătitorii de impozit pe spectacole sportive au obligația de a depune lunar, până la data de 15 inclusiv, a lunii următoare, la DJST și primăria localității în a cărei raza teritorială au loc spectacolele sportive, o copie de pe decontul de impunere și copia de pe documentul prin care s-a efectuat plata.

Judecătoria Botoșani a obligat clubul să plătească sumele aferente

Cum banii au întârziat să apară, DJST a acționat în judecată Asociația Fotbal Club Botoșani, procesul fiind deschis la Judecătoria Botoșani. „Nu am fi recurs niciodată la o astfel de măsură, dar a fost o lipsă de comunicare din partea clubului. În același interval, la Botoșani au mai fost organizate meciuri internaționale de fotbal ale echipei de tineret a României, dar și meciuri de rugby, iar de fiecare dată federațiile au achitat către DJST sumele aferente, fără niciun fel de notificări, din proprie inițiativă, ceea ce arată că legea este cunoscută și respectată de unii”, a adăugat Radu Humelnicu.

Citați la instanță, oficialii clubului au invocat prevederile Codului fiscal și celelalte acte normative adiacente în care se menționează că întregul impozit pe spectacole se achită la primării și au făcut dovada plății pe anii respectivi. Doar că magistrații au analizat situația și au ajuns la concluzia că, deși noul Cod fiscal a fost adoptat după Legea sportului, acesta nu abrogă vechile prevederile care obligă organizatorii de spectacole sportive să plătească cota de 30% din impozitul pe bilete către DJST.

Prin urmare, Judecătoria Botoșani a obligat clubul să plătească sumele aferente, inclusiv majorările de întârziere, la care se vor adăuga alte penalități de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, de la data deschiderii acțiunii, 20 iulie 2020, şi până la plata integrală a debitului.

FC Botoșani a contestat hotărârea instanței la Tribunal

Deși reporterii „Monitorul” au încercat să obțină un punct de vedere și din partea clubului, președintele FC Botoșani, Cătălin Anton, a pasat răspunderea la juristul clubului și apoi viceversa, fără ca cineva să mai comunice vreun răspuns.

”Sunt într-o videoconferință internațională și nu pot vorbi”, a invocat Cătălin Anton, în timp ce juristul a susținut că nu are acordul conducerii pentru a comunica vreun punct de vedere. „Voi discuta cu domnul președinte pentru a vedea dacă își va da acordul”, a spus Mihai Hrițcu, fără însă ca cineva să mai revină. Cert este că FC Botoșani a contestat hotărârea instanței la Tribunal, unde va avea loc un nou proces.

Cine va avea câștig de cauză și care va fi soluția stingerii acestui diferend este greu de spus. „Probabil, vor trebui să achite sumele către noi, urmând ca ei să regleze situația cu cei de la Impozite și Taxe prin eventuale compensări”, a opinat Radu Humelnicu, directorul DJST.

Adevărul este că, din cauza pandemiei de Covid-19 și a restricțiilor instituite de autorități, în 2020 și 2021 multe meciuri disputate de FC Botoșani în Liga I de fotbal, pe teren propriu, s-au derulat fără spectatori, aceste reguli afectând inclusiv veniturile echipei, dar aceste datorii pretinse de DJST vin din trecut, pe când echipa disputa meciurile cu tribunele pline. De partea cealaltă, DJST a organizat anul acesta, până în luna septembrie, 18 activități sportive care a presupus participarea a 2.698 de participanți, costul mediu pe activitate fiind de numai 1.025 de lei, din cauza lipsei banilor. În ultimii ani, sumele alocate au scăzut cu 20 la sută față de anul 2016. Până la finalul anului DJST mai avea planificate alte 16 activități, cu un buget de 12.579 de lei, cu 1.870 de participanți preconizați.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...