spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTTemutul violator Zeno Irinel Havîrneanu a prădat patru botoșănence. Furtul a fost...

Temutul violator Zeno Irinel Havîrneanu a prădat patru botoșănence. Furtul a fost comis când fugea de polițiști

Temutul violator botoșănean Zeno Irinel Havîrneanu, condamnat în decembrie 2020 după ce a abuzat sexual o copilă în vârstă de 12 ani din municipiul Suceava, s-a mai ales cu o condamnare pentru furt. Asta pentru că, în timp ce era căutat pentru agresiunea sexuală din Suceava, el a prădat patru botoșănence care acceptaseră să-l găzduiască temporar în locuința lor fără să știe care este istoricul individului.

Paradoxal, furtul ar fi fost comis tocmai pentru a scăpa de polițiștii care începuseră să-l caute și chiar ajunseseră în blocul în care individul reușise să se ascundă.

Agresiune sexuală comisă după plecarea din sala de judecată

Zeno Irinel Havirneanu dupa agresiunea sexuala din Suceava

Pe 10 iulie 2020, după ce a părăsit sala de judecată a Curții de Apel Suceava unde se analiza recunoașterea unei pedepse de 10 ani primită din partea Tribunalului din Cagliari Italia, pentru un viol comis în peninsulă în noiembrie 2007, Zeno Irinel Havîrneanu a început să cutreiere străzile municipiului Suceava. A pus ochii pe o fetiță, pe care a păcălit-o că trebuie să verifice apometrele din apartament, iar când s-a văzut în locuință a abuzat-o sexual pe minoră.

Cazul a intrat în atenția polițiștilor suceveni, care au plecat pe urmele lui. Doar că Irinel Zeno Havîrneanu a revenit în municipiul Botoșani, unde, cu câteva zile înainte de a fi prins, a cunoscut o tânără de 35 de ani pe care a convins-o să îl găzduiască în apartamentul în care aceasta locuia împreună cu alte trei tinere.

Furt comis la vederea polițiștilor

Zeno Irinel Havirneanu in momentul arestarii la Iasi

Era pe 27 iulie 2020, când Zeno a intrat în apartamentul fetelor, primind inclusiv o cheie de acces de la ușă. Doar că a doua zi, în timp ce se afla în balcon, el a observat un polițist în spatele imobilului, iar în dimineața zilei de 29 iulie, de la geam, a observat în zonă un alt polițist stând de vorbă cu alte două persoane. Atunci a luat decizia să fugă, pentru a nu fi prins.

Și-a făcut bagajul, ocazie cu care a luat, din dulap, pe lângă lucrurile sale, o sumă mai mare de bani în lei și valută, fără a preciza cât anume, un telefon mobil „Iphone”, împreună cu accesorii, un rucsac în care se aflau dulciuri, șosete bărbătești, marca „Puma”, deodorant, după care a chemat un taxi, cu care a plecat în municipiul Iași și s-a cazat la o pensiune pe strada Arcu.

Ajuns în Iași, el a amanetat telefonul mobil, dar a doua zi dimineața, pe 30 iulie 2020, a fost ridicat de polițiști din pensiune. Atunci, asupra lui a fost găsită și o sumă de bani, 14.687 lei, provenită cel mai probabil de la cele patru botoșănence prădate. De altfel, între timp, tinerele anunțaseră la rândul lor furtul la poliție.

Interogat, Zeno Irinel Havîrneanu a venit cu o explicație halucinantă – ar fi luat bunurile din apartament tocmai pentru a nu le fura altcineva. Un bilanț făcut de anchetatori a arătat că individul furase de fapt sumele de 13.000 lei și 350 euro, telefonul mobil Iphone 11, mai multe dulciuri, respectiv gume de mestecat, dropsuri, napolitane de proveniență germană, mai multe pungi de cafea marca „Eilles”, șosete bărbătești marca „Puma” de culoare neagră, pastă și periuță de dinți marca „Signal”, o geantă tip sport de culoare albastră, deodorant cremă marca „Suave”, un parfum de damă sigilat și un parfum bărbătesc sigilat marca „Pour Hugo” în recipient de 100 ml, prejudiciul total cauzat fiind în valoare de 24.000 lei.

Furt anchetat în paralel cu agresiunea sexuală

Anchetele privind agresiunea sexuală și furtul s-au derulat în paralel, doar că sucevenii s-au mobilizat și l-au trimis în judecată primii, Zeno Irinel Havîrneanu fiind condamnat pentru agresiunea sexuală la începutul acestui an. La Botoșani, însă, el a fost trimis în judecată pentru furt abia în ianuarie 2021.

Procesul s-a derulat la Judecătoria Botoșani și a mers extrem de repede. Asta pentru că bărbatul a recunoscut totul fără rezerve și a cerut chiar să fie judecat în formulă simplificată, adică pe baza probelor din anchetă, pentru a scăpa cu o pedeapsă mai blândă. Așa se face că instanța l-a condamnat la un an de detenție pentru furt.

Problema a apărut însă la final, când magistrații au trebuit să-i contopească toate pedepsele primite anterior pentru a stabili câți ani de pușcărie trebuie să facă bărbatul. Prin urmare, Zeno Irinel Havârneanu s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de 20 ani și 4 luni închisoare, cu executare în regim de detenție.

Lanț de infracțiuni comise în mai multe țări

Istoricul infracțional al lui Havîrneanu a început în urmă cu aproape două decenii. În 2006, el a fost eliberat condiționat, a urcat la volanul unei mașini, cu toate că nu avea permis de conducere, și a fost prins de polițiști. Ca să nu ajungă din nou în pușcărie, bărbatul a fugit Italia, unde a violat o tânără. A fost arestat, dar la un moment dat a fost plasat în arest la domiciliu.

Atunci, bărbatul a profitat că nu mai este supravegheat de nimeni și a fugit în Marea Britanie, unde a violat o altă femeie, agresiune soldată cu decesul victimei. Arestat și condamnat, el a stat închis în Anglia în perioada 2008 – 2016.

În tot acest timp, el a figurat în urmărire internațională, fiind emise două mandate europene pe numele său – unul din partea autorităților italiene pentru viol, iar celălalt din partea autorităților române. Asta pentru că procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au aflat că, înainte de a fugi în Italia, Zeno Irinel Havîrneanu făcuse parte și dintr-o grupare de traficanți de persoane.

Grațiat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Transferat în 2016 în România, după ce a fost grațiat printr-un decret comun semnat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Zeno Irinel Havîrneanu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru traficul de persoane și condamnat la trei ani de detenție, dar a fost eliberat la începutul anului trecut. Atunci, el urma să fie extrădat în Italia pentru a executa pedeapsa dictată de Tribunalul din Cagliari.

În acest sens, el chiar a fost arestat la Timișoara, în februarie 2020, doar că, pe fondul pandemiei de coronavirus, autoritățile italiene nu l-au mai preluat și au cerut ca el să execute pedeapsa în România. Doar că pentru acest lucru era nevoie de un alt proces, iar Zeno Irinel Havîrneanu a fost eliberat de sub puterea mandatului european emis de italieni. Acest lucru a fost speculat la maxim de botoșănean care, văzându-se din nou în libertate, a comis agresiunea sexuală din Suceava.

Pedepse adunate din trei state reunite într-un singur mandat

Acum în vârstă de 46 de ani, Zeno Irinel Havîrneanu speră să obțină în instanță și recunoașterea sentinței de condamnare din Marea Britanie, pentru a cere contopirea tuturor pedepselor primite în ultimele două decenii. Asta în ideea că anii de detenție executați în Anglia vor fi scăzuți din pedeapsa rezultantă, iar el va reuși să iasă mai repede din penitenciar.

Cert este că din 2006, de când a fugit în Italia, botoșăneanul a stat mai mult prin închisori, el fiind căutat în acest timp de autoritățile judiciare din trei state diferite – România, Italia și Anglia.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...