vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTVânător bătut cu bestialitate de braconieri

Vânător bătut cu bestialitate de braconieri

Un vânător din județ, în vârstă de 54 de ani, organizator al unor acţiuni de control ale AJVPS împreună cu jandarmii botoşănenii, a trecut prin clipe cumplite, după ce a fost bătut cu bestialitate de cinci braconieri. Incidentul a avut loc în seara de vineri, în marginea satului Roma, când bărbatul se întorcea de la o acţiune de prevenire şi combatere pe linia braconajului. Acesta era singur în maşină şi făcea parte dintr-un grup de autoturisme implicate în acţiunea la care au participat şi jandarmii botoşăneni. La un moment dat, vânătorii din cadrul AJVPS au surprins două persoane care erau suspectate de braconaj, dar acestea au fugit în sat. Crezând că cei doi bărbaţi s-au refugiat în gospodăriile din zonă, vânătorii au pornit iar la drum, spre maşinile jandarmilor, care erau la distanţă de aceştia.

m

La un moment autoturismul bărbatului de 54 de ani a fost blocat pe drum de mai multe persoane, iar ghinionul vânătorului a fost că a oprit atunci când atacatorii s-au apropiat de el. Extrem de agresivi, cei cinci nu au mai stat pe gânduri şi au tăbărât cu pumnii şi picioarele pe el chiar în maşină.
Bărbatul avea asupra lui şi arma de vânătoare, pe care atacatorii au rupt-o, după care i-au vandalizat maşina.

Văzând că nu mai venea din urmă, şeful AJVPS Botoşani, aflat şi el în grup, a decis să se întoarcă, să vadă despre ce era vorba, doar pentru a fi şi el, la rândul lui, atacat.
„Ne-au atacat şi maşina noastră, au spart geamurile, dar apoi au fugit, pentru că au văzut că se întorceau şi jandarmii după noi”, a spus Cosmin Humelnicu, preşedintele AJVPS Botoşani.

Victimă transportată la spital

Ulterior, vânătorul agresat a fost transportat la urgenţe, fiind internat pe secţia de chirurgie generală. „Pacientul a ajuns la spital policontuzionat, prezentând un traumatism cranio-facial acut închis, traumatisme la ambii ochi, contuzie toraco-abdominală şi de coapsă stângă, fiind nevoie şi de mai multe copci pentru a-i fi suturate plăgile deschise”, a spus un medic din cadrul Spitalului Judeţean.

Anchetă deschisă de poliţişti

Cazul a intrat în atenţia poliţiştilor, urmând ca toţi agresorii să fie identificaţi şi audiaţi. „În cauză a fost deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere, fiind efectuate cercetări pentru identificarea autorilor și tragerea acestora la răspundere penală”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

Potrivit reprezentanţilor vânătorilor din Botoşani, fenomenul braconajului capătă o tot mai mare amploare, iar evenimentul din weekend arată că braconierii nu se mai dau în lături de la nimic, agresiunea având loc la o distanţă mică de maşinile jandarmilor. „Din păcate, pare a fi un fenomen scăpat de sub control, mai ales în acea zonă, Roma, Nicşeni, Vorniceni, Vlăsineşti, Ungureni. Mai avem un dosar cu o pagubă de peste 30.000 de euro din acest an. Tot mai des apar situaţii de braconaj cu ogari. Sunt dosare penale pe rol, anchete, dar nimic nu pare să îi oprească pe aceşti oameni”, a spus Cosmin Humelnicu, preşedintele AJVPS Botoşani.

Braconaj de zeci de mii de euro

În martie, acest an, doi bărbați din Vorniceni au fost cercetați pentru braconaj în formă continuată, fiind suspectați că au ucis animale ilegal, cauzând un prejudiciu de aproape 40.000 de euro, după cum a informat Parchetul de pe lângă Judecătoria din Săveni. În baza probatoriului administrat, s-a stabilit că aceștia s-au deplasat de 11 ori pe suprafețele agricole și imașurile comunale din extravilanul comunelor Vorniceni, Știubieni și Ungureni, județul Botoșani, fiind însoțite de câini de vânătoare din rasa ogar. Faptele ar fi fost comise în perioada 28 octombrie – 13 decembrie 2020.

În aceeaşi lună, trei bărbați care au ieșit la o partidă de vânătoare ilegală, în apropierea localității Drislea, au fost prinși de jandarmi. Braconierii au fost identificați în urma unei acțiuni care a vizat tocmai combaterea braconajului cinegetic. „Cei trei au fost identificați pe fondul de vânătoare Dângeni, însoțiți de câini ogari și având asupra lor lanterne, în încercarea de a prinde vânatul existent în zonă, la adăpostul întunericului. Ei au fost sancționați contravențional de jandarmi cu amenzi în valoare totală de 12.000 de lei”, a declarat Dan Izotov, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

La începutul anului, trei indivizi bănuiți de braconaj cu ogari au fost surprinși pe fondul de vânătoare Bălușeni 12. Suspecții erau îmbrăcați cu combinezoane albe, pentru a fi mai greu de observat de la distanță, și erau însoțiți de cinci câini ogari. Un paznic de vânătoare din cadrul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Botoșani i-a zărit însă în câmp și a solicitat intervenția jandarmilor.
Jandarmii i-au depistat în scurt timp și i-au sancționat contravențional cu amenzi în valoare totală de 18.000 de lei.

Potrivit legii privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic, accesul în fondurile de vânătoare cu ogari sau metiși de ogari este interzis și se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei.

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...