spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTClădiri iluminate în violet pentru a sărbători copiii învingători

Clădiri iluminate în violet pentru a sărbători copiii învingători

Miercuri seară, zeci de persoane, cadre medicale, părinţi şi copiii lor, au sărbătorit la Botoşani Ziua Mondială a Prematurităţii, care celebrează lupta şi şansa la viaţă pe care o primesc bebeluşii născuţi prematur şi cărora li se dau, de multe ori, prea puţine şanse de supravieţuire. O echipă de medici, asistenţi şi infirmieri luptă, însă, z de zi, pentru ca toţi micuţii să aibă o şansă la viaţă în Maternitatea Botoşani.

Anul acesta, Botoşaniul a luat parte în mod activ la acest eveniment, prin iluminarea în culoarea violet a fațadei principale a clădirilor Maternităţii, Primăriei Dorohoi, Primăriei Botoşani, Colegiului Medicilor, Bibliotecii Judeţeane şi sediul CJ.

„A fi părintele unui prematur e ceva special”

Unul din zece copii se naște prematur, ceea ce înseamnă că, la nivel mondial, aproximativ 15 milioane de bebeluși sunt afectați anual de această problemă. Cu scopul de a atrage atenția opiniei publice asupra acestei probleme, pe 17 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Prematurității.

„Am organizat această acțiune pentru a atrage atenția opiniei publice asupra acestui fenomen. Ne dorim să informăm viitoarele mame asupra riscurilor pe care le presupune o naștere prematură și asupra faptului că multe dintre nașterile premature pot fi prevenite. Celebrăm copiii născuți prematur care ne oferă în fiecare zi o lecție de viață, dar și eforturile colegilor și ale părinţilor pentru salvarea şi îngrijirea nou-născuţilor prematur. A fi părintele unui prematur e ceva special. Până la urmă, Dumnezeu nu alege pe oricine să fie martorul unui miracol”, a spus medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei de neonatoogie din cadrul Maternităţii Botoşani. De altfel, medicul a fost şi iniţiatorul campaniei din acest an de la Botoşani.

„A fost un moment emoţionant”

La fiecare 30 de secunde un copil prematur moare, în condițiile în care 75 % din fatalități sunt prevenibile. În Maternitatea Botoșani se nasc anual aproximativ 200 de copii prematuri.

La eveniment au luat parte medici, asistenţi, părinţii de copii prematuri, alături de învingătorii lor, dar şi reprezentanţi ai conducerii unităţii sanitare, precum şi CJ şi ai primăriei. „A fost un moment emoţionant, cu şi despre aceşti copii învingători. Ei sunt cei mai importantă verigă, sunt viitorul nostru şi dacă salvăm chiar şi un bebeluş prin dotările şi investiţiile pe care le susţinem, se va merita din plin”, a spus economista Doina Caba, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Județul Botoșani se afiliază tendinței mondiale de a marca ziua Prematurului prin iluminarea în culoarea violet a clădirilor importante.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...