spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTIstoricul Sorin Iftimi a fost condus pe ultimul drum

Istoricul Sorin Iftimi a fost condus pe ultimul drum

Unul dintre cei mai cunoscuți pasionați de istorie din Iași și muzeograf la Complexul Muzeal Moldova, Sorin Iftimi, a fost condus pe ultimul drum.

La slujba de înmormântare au participat familia, prietenii, foștii colegi de facultate, foști profesori ai săi din anii de facultate, reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local Iași, colaboratori, studenți, profesori, simpli locuitori ai Iașilor, gazetari, scriitori etc. De asemenea i-au fost alături soția îndurerată, Rodica, băiatul Dragoș, elev în clasa a X-a, fratele, dar şi alte rude îndoliate.

Sorin Iftimi s-a stins din viaţă sâmbătă, la doar 56 de ani.

Sorin Iftimi a fost unul dintre cei mai erudiți medieviști români din ultimele decenii

Născut în Mileanca Botoșanilor, Sorin Iftimi avea să îți găsească împlinirea familială și profesională în dulcele târg al Iașilor.  Acolo, între 1988-1993, a urmat cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității ”Al .I. Cuza”. Tot acolo avea să o cunoască pe Rodica, aceasta devenindu-i ulterior soție.

Parcursul său profesional, articolele, studiile și cărțile publicate  ni-l arată ca pe unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei orașului Iași și unul dintre cei mai erudiți medieviști români din ultimele decenii. A acoperit, cu acribia și neostoita sete a sa de cunoaștere istorică, domenii variate, de la memorialistică la heraldică și genealogie, evul mediu românesc rămânând marea sa pasiune, căreia i-a dedicat o bună parte dintre demersurile istoriografice.

Mi-l amintesc, din cei cinci ani de facultate în care am avut privilegiul de a-i fi coleg de grupă, cum răscolea înfrigurat arhivele, sau petrecea ore în șir la bibliotecă, în căutarea documentelor care sunt temelia pe baza căreia își construiește discursul un istoric adevărat, cu o frenezie care parcă prefigura frângerea timpurie a destinului său pământean. Nu era un boem, dar frecventa boema ieșeană în căutare de noi subiecte. A fost un bonom, un om cu sufletul mare, atât de mare încât am avut toți locul nostru acolo. Au rămas mii de pagini nescrise, zeci de cărți și articole care zac în așteptarea celui care să le dea viață prin scrisul său.

Slujbă oficiată de un sobor de preoţi

La ceremonia funerară, desfășurată la cimitirul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Iași, a luat parte și primarul urbei ieșene, Mihai Chirica, un colaborator al distinsului istoric în editarea, de către Primărie, a unor albume și cărți de istorie ieșeană.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de către un sobor de preoți în frunte cu Prea Sfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop – Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

În cuvântul său de rămas bun, acesta a dat citire și unui emoționant mesaj din partea IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. L-au condus, pe ultimul drum, prof. univ. dr. Lucrețiu Ion Bîrliba, decan al Facultății de Istorie, fost coleg de facultate cu Sorin Iftimi, prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, fost decan al aceleași facultăți, fost coleg de grupă și apropiat prieten și colaborator, prof. univ dr. Maria Magdalena Szekely, de asemenea colegă de grupă și prieten apropiat de familie, colegi de la Complexul Muzeal Național „Moldova”, foști colegi de grupă sau de facultate, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Iași, reprezentanți ai presei.

Sorin a fost dintotdeauna lumina noastră”

Foștii colegi au exprimat în cuvinte emoționante, presărate cu lacrimi, durerea despărțirii de cel alături de care au împărtășit frumoșii ani ai studenției ieșene.

„Sorin Iftimi, colegul nostru drag a plecat puțin să se odihnească, obosit, parcă, de zbaterea fără sfârșit a acestei lumi. Distincția intelectuală, prestanța pozei publice, rigoarea academică l-au impus într-o galerie de elită a istoricilor. Medievist de profunzime – obișnuit de student cu DRH, colecțiile Ghibănescu, Costăchescu, lectura critică a studiilor asupra evului mediu – Sorin merita poate, mai mult, în plan academic sau panoplia instituțională a țării. Dar firea să modestă, verbul moderat, gândirea cumpătată, politețea proverbială, poate nu au reprezentat dividende administrative pentru varii instituții și trecători ispravnici. Rămas bun, om frumos și tandru!  Dumnezeu să te ocrotească în împărăția sa!” (prof. univ. dr. Constantin Buchet, președinte CNSAS).

„Sorin nu mai este cu noi! Dumnezeu să-l primească în Împărăția Sa! (prof. univ. dr. Maria Magdalena Szekely – Facultatea de Istorie a Univeristății „Al. I. Cuza” Iași).

Sorin a fost dintotdeauna lumina noastră și îndrumătorul nostru întru istoria Iașilor. Atâta calm și atâta lumină strecurată în zâmbet… mai rar! Am fost dimpreună în anii de facultate, am fost alături în zilele de după. Cu aceeași bucurie sublimă, cu aceeași strălucire în ochi. Curat cum ai fost dintotdeauna… așa să ajungi lângă El. Drum lin spre lumină, suflet prețios! (Prof. univ. dr. Mihai-Răzvan Ungureanu, fost prim ministru al României).

Din partea foștilor colegi de facultate a fost depusă o coroană de crizanteme albe cu mesajul vergilian „ Sunt lacrimae rerum…Colegii de Facultate”!

Rămas bun, dragul meu Sorin! Te-ai grăbit să te alături cercului celest al marilor istorici ieșeni plecați anul acesta dintre noi: Academician Ioan Caproșu, prof. univ. dr. Mihail Vasilescu, prof. univ. dr. Ion Agrigoroaei. Se reface, în ceruri, agora istoriei ieșene! Dumnezeu să îți dea odihna veșnică!

– Daniel BOTEZATU

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...