Sindicaliştii din educaţie se pregătesc de proteste

Colegiul Naţional al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a stabilit ieri, 16 noiembrie, ca, în situaţia în care până la finele acestei săptămâni nu se revine asupra deciziei vizând testarea preşcolarilor şi elevilor pentru Covid de către cadrele didactice, luni, 22 noiembrie, să fie pichetate toate prefecturile din ţară.

Noi ne îndoim că am putea face această testare în cadrul şcolilor. Chiar dacă s-ar dori, nu vedem cum s-ar putea face. Considerăm că prelevarea acestor probe de salivă este un act medical. Totodată, este imposibil de încadrat în timp. Au fost făcute simulări şi testarea unui elev durează cel puţin 15 minute. Asta ar însemna ca marţi şi joi să nu mai facem activitate şcolară, ci doar testarea elevilor pentru Covid”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI).

Potrivit acestuia, testarea în şcoală ar însemna modificarea orarului. Mai mult, elevii trebuie să nu mănânce nimic până la momentul testului. „Se pune problema copiilor din schimbul doi, ei ar trebui să stea flămânzi până vin la şcoală? Sunt multe lucruri care trebuie luate în calcul, inclusiv opoziţia colegilor în a derula această activitate, care presupune un anumit nivel de risc. Noi nu spunem că testarea nu s-ar putea face în şcolile unde există cabinete medicale, dacă există suficiente cadre medicale. Rămânem însă la ideea că elevii ar trebui testaţi acasă, de către părinţi”, a mai spus Liviu Axinte.

Liderul LSI a discutat cu mai mulţi sindicalişti din şcolile bootşănene care au anunţat că sunt hotărârţi să nu facă testarea elevilor. „Foarte mulţi ne-au transmis că-şi asumă toate riscurile care decurg din decizia de a refuza participarea la această activitate. Noi am transmis la Ministerul Sănătăţii petiţii individuale şi colective care, credem noi, că au dat rezultate. Astăzi Ministerul Sănătăţii practic a bătut un pic în retragere. Vom vedea ce se întâmplă în cursul zilei de mâine”, a mai precizat Liviu Axinte.

Ministerul Sănătăţii a pasat decizia la Ministerul Educaţiei. Practic, oficialii din Ministerului Sănătăţii nu mai sunt atât de categorici în privinţa testării elevilor de către profesori.

În funcţie de semnalele primite de la nivel central, conducerea LSI va face demersuri pentru autorizarea pichetării din 22 noiembrie, începând cu ora 13:00. „Asta este decizia luată de comun acord, la nivel naţional şi, desigur, că trebuie să participăm şi noi la pichetare pentru că atitudinea noastră coincide cu cea a colegilor din ale judeţe”, a concluzionat Liviu Axinte.

La pichetarea Prefecturii Botoşani ar urma să participe maxim o sută de sindicalişti. Conducerea LSI se va asigura ca la pichetare să participe sindicalişti care au certificate verzi.

Deja ai votat!