Beneficiari de ajutor social nevoiți să înapoieze banii statului

Mai mulți botoșăneni, beneficiari ai ajutorului social, sunt nevoiți să restituie banii înapoi statului din cauza anumitor nereguli depistate de reprezentanții Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.

Astfel, potrivit directorului AJPIS, Sebastian Tocariu, de la începutul anului și până pe 31 octombrie, au fost emise nu mai puțin de 63 de decizii privind recuperarea
unor sume încasate necuvenit, valoarea acesteia ridicându-se la 119.803 lei. Până în prezent a fost recuperată suma de 17.407 lei.

„Motivul pentru care au fost constituite aceste debite este că persoanele beneficiare nu au anunțat în termenul legal că au venituri din salarii și pensii sau că dețin mai multe mijloace de transport. Suma rămasă de recuperat este justificată de faptul că debitele constituite au o perioadă de grație de 180 de zile”, a transmis Sebastian Tocariu.

Mii de botoșăneni primesc ajutor social

În luna septembrie, potrivit Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani, au fost acordate ajutoare pentru 2.779 de beneficiari, cu 35 mai mult decât în luna august, când de aceste facilităţi au beneficiat 2.744 botoșăneni.

Cât despre suma totală plătită, în luna septembrie AJPIS Botoșani a achitat 680.660 de lei. Drepturile se stabilesc în funcție de numărul membrilor din familie. Astfel, o persoană singură primește 142 de lei, iar pentru familiile cu 5 membri, până la 527 de lei, la care se adaugă câte 35 de lei pentru fiecare persoană în plus.

La nivel național, în luna septembrie a acestui an, numărul beneficiarilor de ajutor social a fost de 156.297.

Deja ai votat!