spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTNova Apaserv în pericol să rămână în beznă

Nova Apaserv în pericol să rămână în beznă

Din cauza datoriilor foarte mari la furnizorul de energie electrică, operatorul de apă a fost cât pe ce să fie decuplat de la rețea. Situația a fost recunoscută de vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Bogdan Dăscălescu, care a precizat că pentru a se evita această situație a fost nevoie de semnarea unui nou contract cu un alt furnizor de electricitate.

Problemele s-au acutizat după ce Nova Apaserv a fost executată silit de Aquaterm, în urma unui proces pierdut la Curtea de Arbitraj. Pus în situația să plătească 7,6 milioane de lei, operatorul de apă s-a ales cu conturile blocate, iar datoriile către principalii furnizori de servicii au început să crească.

Decizia privind renunţarea la contract a venit din Germania 

Situația a devenit extrem de gravă în urmă cu aproape două luni, când facturile la energia electrică au crescut de la 700.000 de lei, la aproape 1,3 milioane de lei. În condițiile în care operatorul de apă avea deja datorii către E.ON în valoare de peste 5 milioane de lei, furnizorul de electricitate a trimis mai multe notificări de deconectare. Era vorba de o deconectare treptată și parțială, fiind vorba în primul rând de clădirile administrative, nu neapărat stațiile de pompare a apei.

„Convenisem inițial să le plătim, eșalonat, câte un milion de lei lunar, însă, după ce facturile lunare au crescut la peste 1,3 milioane de lei, au solicitat să achităm câte 2 milioane de lei în fiecare lună. Am fost dispuși să cesionăm o parte dintre clienți, care aveau facturi lunare ce însumau 2 milioane de lei, așa încât să încaseze ei direct banii, dar nu au fost de acord. Din câte se pare, decizia privind renunțarea la contractul cu noi nu a venit de la centrala din România, ci direct din Germania”, a recunoscut Bogdan Dăscălescu.

„A fost încheiat un nou contract”

Prin urmare, în urma notificărilor primite de la E.ON, societatea a trebuit să caute imediat un alt furnizor de electricitate pentru a încheia un alt contract. Iar acest lucru s-a întâmplat săptămâna trecută, când Nova Apaserv a devenit client ENEL.

„A fost încheiat un nou contract de furnizare a energiei electrice, însă pe o perioadă mult mai scurtă, de 6 luni”, a adăugat Bogdan Dăscălescu. Situația a fost recunoscută și de directorul operatorului de apă, Liviu Ștefan, care a precizat că în momentul de față nu se cunosc cu exactitate datoriile către E.ON. „Vom încerca să obținem un grafic de eșalonare”, a precizat Liviu Ștefan.

„Firma a rămas fără lichidităţi”

În luna aprilie, CJ a înaintat către Instituţia Prefectului o adresă oficială prin care solicita inițierea unei hotărâri de Guvern pentru alocarea sumei de 10.455.526 lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului, pentru a nu intra într-un blocaj economic în plină pandemie de SARS-CoV-2, menționându-se că Nova Apaserv a amânat plata unor rate către Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), doar că răspunsul a fost negativ.

Luna trecută a fost numit un nou Consiliu de Administrație din care fac parte Doru Constantin (PSD), Gabriel Atudoroae (ALDE), Ionel Dimitrovici (ALDE), Dumitru Pascariuc (PSD) și Ioan Comarița (PSD).

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...