Copiii vor fi testaţi pentru Covid acasă. Școlile vor decide dacă doresc și au condiții pentru a testa elevii

Testele de salivă care ar urma să li se facă elevilor pentru depistarea unei eventuale îmbolnăviri de COVID vor putea fi administrate de părinți la domiciliu sau de către școlile care au condiții și care doresc acest lucru, însă în cazul testării la școală va fi nevoie de acordul părinților, pentru care Ministerul Sănătăţii va întocmi un formular, a anunțat joi ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a făcut şi alte precizări pe această temă. Astfel, dacă testul de salivă este pozitiv, se face și testul PCR, iar elevul va prezenta la școală rezultatul acestuia: dacă este negativ, va continua să vină la școală. Dacă nu se face testul PCR, în cazul în care testul de salivă este pozitiv, sau dacă testul PCR este și el pozitiv, atunci elevul rămâne la domiciliu 14 zile.

Școala este cea care va decide dacă testarea elevilor se va face în instituția de învățământ sau va fi făcută de către părinți, acasă. Rezultatul va fi trimis în scris sau pe email dirigintelui sau învăţătorului sau persoanei desemnate în şcoală pentru aceasta.

Teste de două ori pe săptămână

„E posibil ca în ziua de vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziţie două teste pentru săptămâna următoare. Dacă părinţii decid să le facă acasă, nu e nevoie de acordul lor. Dacă profesorii consideră că poate fi făcută testarea în şcoală, copilul merge cu testele pentru a fi administrate în şcoală. Testele vor fi la copii”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Toți elevii, preșcolarii, profesorii, învățătorii și angajații din școli, inclusiv personalul nedidactic, vor face teste de salivă de două ori pe săptămână, gratuit, probabil începând cu 21 noiembrie, anunța la începutul lunii, la Digi24, ministrul demis al educației, Sorin Cîmpeanu. El spunea că în primă fază vor fi distribuite 9 milioane de teste, necesare pentru o săptămână, dar acordurile cadru au fost încheiate pentru 70 de milioane de teste, calculul fiind făcut pentru săptămânile de şcoală rămase până la finalul anului.

Întrebat când vor ajunge testele în şcoli, el a spus că informaţiile preliminare au fost că la finalul acestei săptămâni vor ajunge în şcoli, dar ulterior Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care încheie contractele subsecvente, a informat Ministerul Educației că aceste teste vor ajunge în şcoli în prima parte a săptămânii viitoare.

Deja ai votat!