spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTContractul vizând reabilitarea Muzeului Județean a fost semnat. Cât vor dura lucrările...

Contractul vizând reabilitarea Muzeului Județean a fost semnat. Cât vor dura lucrările (video)

Astăzi a avut loc predarea amplasamentului de Compania Națională de Investiții (CNI) asocierii de firme condusă de SC Smeogal Construct SRL Iași, cea care va efectua lucrările de modernizare și reabilitare a clădirii Muzeului Județean de Istorie. Astfel, proiectantul va avea termen, potrivit contractului, șase luni să realizeze documentația tehnică, iar apoi, din luna iunie a anului viitor vor începe lucrările de reabilitare și modernizare a uneia dintre cele mai frumoase și reprezentative clădiri ale județului nostru.

„Dacă primim ordinul de începere a lucrărilor pe 1 decembrie, asta înseamnă că pe 1 iunie 2022, practic vom avea autorizația de construire și șantierul deschis”, a spus Doina Federovici, președintele CJ.

Potrivit contractului, lucrările vor dura trei ani și șase luni.

„Este o zi importantă fiind semnarea acestui proces verbal, practic se intră în linie dreaptă privind derularea contractului nostru. Cu siguranță nu vom dezamăgi așteptările botoșănenilor și ne vom încadra în condițiile contractuale, atât din punct de vedere al execuției de calitate, cât și termenul de execuție”, a declarat Ovidiu Luca, directorul tehnic al companiei Smeogal Construct SRL.

Potrivit site-ului Termene.ro, firma SMEOGAL CONSTRUCT S.R.L., din județul Iași, a fost înființată pe 13 august 2020 și are ca obiect principal de activitate lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Potrivit sursei citate, în anul 2020, Smeogal Construct SRL a raportat o cifră de afaceri de 3.237.759 lei cu un profit de 3.199.908 lei având 0 angajați, după un an de activitate.

Proiectul de reabilitare presupune lucrări de amploare. Astfel, vor trebui consolidate fundația și pereții de piatră de la demisol prin injectarea în masa zidăriei de mortar fluid, vor fi consolidați șpaleții cu bolți de la demisol, se vor efectua placări cu plase sudate pe traseul fisurilor/crăpăturilor cu tencuială armată și realizarea unor cămășuieli armate cu bare independente cu grosime de 15 centimetri, pe fața interioară a bolților de la demisol. Se va interveni și se vor reface tencuiala, finisajele, dar și elementele decorative. Printre lucrările prinse în proiect se regăsește și înălțarea mansardei Muzeului și amenajarea aici a spațiilor administrative. Astfel, se va extinde spațiul expozițional de la 17 săli la 23 de săli de expunere. În plus se vor crea noi spații pentru ateliere creative și săli multimedia.

Proiect în valoare de 36 milioane lei

Valoarea totală a proiectului se ridică la 36 de milioane lei, din care partea de cofinanțare pe care o asigură Consiliul Județean este de aproximativ 577 mii de lei. Clădirea în care funcționează acum Muzeul Județean de Istorie Botoșani a fost ani de-a rândul Palatul Administrativ al Județului. Ea a fost construită la începutul secolului XX după proiectul arhitectului Petre Antonescu, cel care a mai făcut Primăria Bucureștiului, Arcul de Triumf, Cazinourile din Sinaia și Constanța, precum și multe locuințe particulare aflate acum în patrimoniul național.

Actul de naștere a fost semnat în trei exemplare, la 31 octombrie 1904. Un exemplar a fost trimis la Arhivele statului din București, un exemplar a rămas la Prefectură, iar unul a fost introdus într-un tub metalic, alături de monede din acea vreme, iar tubul a fost îngropat în temelia clădirii. Piatra de temelie a fost pusă pe 4 octombrie 1904, dar lucrările au început abia în martie 1905. La 28 noiembrie 1906, construcția a fost finalizată, iar conducerea județului de atunci a dedicat această clădire jubileului celor 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

De-a lungul anilor, clădirea a găzduit Prefectura, Consiliul Județean, biroul medicului șef al județului, biroul medicului șef veterinar, cel al inspectorului șef de poliție, instituția de coordonare a învățământului și a cultelor, iar din 1977 adăpostește Muzeul Județean de Istorie.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.9 ° C
15.4 °
11.7 °
68 %
1.8kmh
25 %
mie
11 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...