Biserica „Sfânta Ecaterina” îşi serbează hramul

Biserica „Sfânta Ecaterina”, aflată în cartierul ANL Bucovina, îşi va serba mâine hramul. Programul liturgic începe astăzi, 24 noiembrie, la ora 18:00, cu Vecernia. Mâine, 25 noiembrie, programul include Utrenia, Sfânta Liturghie, iar de la ora 18:00, Vecernia.

Biserica o cinsteşte pe Sfânta Ecaterina, pe 25 noiembrie, zi care coincide cu sfârşitul sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică. Sfânta Ecaterina  fost muceniţa care a renunţat la viaţa pământească pentru a o dobândi pe cea cerească. Deşi a trăit într-o vreme de prigoană împotriva creştinismului, Sfânta Ecaterina a mărturisit că este creştină şi a condamnat închinarea la zei şi cultul împăratului. Pentru aceasta a fost judecată şi condamnată la moarte prin decapitare, unul dintre cei mai aprigi persecutori fiind chiar tatăl ei.

Sfânta Ecaterina este ocrotitoarea mănăstirii de la poalele munţilor Sinai

După ce creştinismul a devenit o religie legală, Sfânta Împărăteasă Elena, auzind de viaţa minunată pe care a dus-o această copilă şi de mărturisirea ei cu preţul vieţii, a ridicat o biserică lângă muntele Sinai şi acolo au fost aduse moaştele Sfintei Ecaterina. După aceea, împăratul bizantin Iustinian a mărit biserica şi a întărit-o.

De atunci, Sfânta Ecaterina este ocrotitoarea mănăstirii de la poalele munţilor Sinai. Şi domnitorii români au sprijinit biserica Sfintei Ecaterina. În tezaurul mănăstirii se păstrează şi astăzi portretul domnitorului Constantin Brâncoveanu, cel care a rezidit mănăstirea. Împăratul Iustinian a fost cel care a dus în preajma mănăstirii numeroşi locuitori ai Daciei, strămoşii noştri, ca să păzească şi să ocrotească sfânta mănăstire.

Deja ai votat!