Noi demersuri pentru acordarea tichetelor sociale preşcolarilor şi elevilor

Preşcolarii şi elevii din familii defavorizate vor primi în acest an şcolar tichete sociale pe suport electronic, acordate din fonduri externe nerambursabile. Aceste tichete sociale au o valoare de 500 de lei pentru fiecare beneficiar şi vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de materiale școlare, respectiv articole pe papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole, precum și haine necesare frecventării școlii și grădiniței.

Şi în toamna anului trecut au fost depuse cereri pentru aceste tichete, însă nu au mai fost acordate pe motiv că bugetul a fost insuficient.

Peste 16.000 de botoşăneni au solicitat tichete sociale anul trecut

În debutul anului şcolar trecut solicitările au fost primite la primării, datele fiind centralizate la nivelul Instituţiei Prefectului şi transmise la la Bucureşti. În septembrie 2020, prefectul Dan Nechifor anunţa că peste 16.000 de botoşăneni au solicitat tichete sociale pentru preşcolari şi elevi. În noiembrie 2020, Ministerul Fondurilor Europene a transmis însă că numărul beneficiarilor, la nivel naţional, este cu mult mai mare decât fondurile disponibile. În ianuarie 2021, ministerul a solicitat suplimentarea bugetului, însă tichetele nu au mai fost acordate până la finele anului şcolar 2020-2021. „Nu am primit anul trecut, deşi ne-ar fi fost de mare ajutor pentru că puteam să le cumpăr copiilor haine şi papuci pentru şcoală. E tare greu să te descurci cu trei copii la şcoală”, a declarat Maria B. din Hlipiceni.

Bugetul acestui program social a fost suplimentat

Pe 18 noiembrie 2021, Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene a anunţat că 431.000 de preşcolari şi elevi din ţară vor primi tichete sociale pentru sprijin educațional, în valoare de 500 lei fiecare.

Cererea de finanțare aferentă derulării acestui program social a fost aprobată, bugetul proiectului fiind suplimentat de la 130 de milioane de lei la 216,26 de milioane de lei. Acest sprijin educaţional pe bază de tichete sociale pe suport electronic este un proiect implementat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în parteneriat cu Ministerul Educației și finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020.

Beneficiarii schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați sunt:

  • copiii preșcolari înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate, conform Legii privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare;
  • copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în programul național de rechizite școlare, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Tichetul social, aferent acestui an școlar va putea fi folosit timp de un an de la data emiterii, pe baza actului de identitate al titularului și numai la magazinele incluse în acest program. Lista cu aceste magazine va fi comunicată odată cu primirea tichetului social.

Până pe 20 octombrie, conducerile unităţilor de învăţământ au avut obligaţia de a identifica preşcolarii şi elevii cărora li se pot acorda aceste tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional. Datele acestor copii au fost introduse în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR).

Deja ai votat!