Activități culturale de Ziua Națională, organizate la Săveni

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, la Casa de Cultură a orașului Săveni, se vor desfășura o serie de activități culturale, dar și artistice, pentru a marca astfel această zi. Astfel, Ziua de 1 Decembrie va fi sărbătorită prin lansări de carte, expoziţii, sesiuni de comunicări, într-un cadru festiv, care amintește oamenilor de înfăptuirea României Mari, reconectându-i la valorile naționale și spiritului neamului strămoșesc.

Proiectul ,,1 Decembrie – Ziua Marii Uniri”, are ca principal scop crearea unui cadru de manifestare cultural-artistică a tinerei generații și promovarea în rândul comunității din orașul Săveni a momentului istoric – Marea Unire a tuturor Românilor, înfăptuită la Alba Iulia, în data de 1 decembrie 1918.

,,1 Decembrie, este data în care an de an, locuitorii orașului Săveni, la fel ca românii de pretutindeni, sărbătoresc Ziua Naţională a României. Anul acesta, în orașul Săveni vor fi organizate mai multe evenimente și activități cultural-artistice care vor aduce în prim plan importanța zilei de 1 decembrie 1918, când Marea Adunare Naţională de la Alba Iulie a adoptat rezoluţia prin care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. Astfel, data de 1 Decembrie 1918, a devenit pentru noi toți, un reper al patriotismului și dragostei de țară și neam, pe care trebuie să-l promovăm și să-l menținem treaz în memoria colectivă a poporului nostru, indiferent că locuim la Săveni, Iași, Alba Iulia, București sau în altă localitate de la noi din țară” a declarat Relu Petru Tîrzioru, primar al orașului Săveni.

Programul manifestărilor

Seria de activități va debuta la ora 11.00, când vor avea loc sesiuni de comunicare cu genericul ,,Istoria, limba și valorile poporului român”. Vor lua cuvântul organizatorii, invitații de onoare, reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Local al orașului Săveni. Apoi, la 11.30, va avea loc un moment artistic intitulat Hora Românească la Săveni.

De la ora 12.00 cei prezenți vor participa la lansarea și prezentarea cărții ,,Jocuri Populare din județul Botoșani”, realizată de Mihai Chelărescu, maestru-coregraf la Asociația Culturală ,,Arlechin”. Vor lua cuvântul rapsozii populari și invitații de onoare, respectiv Maria și Alexandru Vasiliu, Virginia Rata și Steliana Băltuță.

La ora: 13.00, va fi spectacol muzical-coregrafic ,,Uniți în spirt românesc”, în care vor evolua ansambluri artistice și artiști cu melodii din repertoriul național, cum ar fi Ansamblul folcloric ,,Floarea Soarelui”, Casa de Cultură Săveni, coregraf Laurențiu Cîrligeanu; Ansamblul folcloric ,,Vlăstarele lui Enescu”, Centrul cultural din comuna George Enescu, coregraf Chiorescu Alin; Ansamblul folcloric ,,Mugurașul”, Centrul cultural din comuna Copălău, coregraf Alexandru Vasiliu; Grupul vocal ,,Crenguța de busuioc”, Asociația Culturală Arlechin, mentor artistic Carmen Cornaci și Grupul artistic ,,Star Music”, Asociația Culturală Arlechin, profesor, Roxana Pricop.

Principalii partenerii ai proiectului sunt Liceul Teoretic ,,Dr.Mihai Ciucă”, Săveni, Școala Gimnazială Nr.1, Săveni, Muzeul de Arheologie Săveni, Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Centrul Județean de Voluntariat Botoșani – Filiala Săveni și Asociația Culturală ,,Arlechin” – www.arlechinromania.ro

„Regulamentul de organizare și participare la activitățile proiectului ,,1 Decembrie – Ziua Marii Uniri”  poate fi solicitat prin email: saveni7day@gmail.com sau direct de la reprezentanții instituțiilor și organizațiilor partenere, după cum urmează: Sorin Luță, Flavius Alin Damean, Cristina Chiorescu, Angelica Maticiuc, Mihaela Dresleucă, Felicia Nîpărcă, Ciprian Băetu, Nadia Ungureanu, Oana Onciu”, au transmis organizatorii.

Deja ai votat!