Monument funerar pentru Harieta Eminescu

După îndelungi cercetări în registre şi arhive, conducerea Societăţii Culturale „Steaua Nordului” a decis să ridice „un modest edificiu memorial/cenotaf” pentru Harieta Eminovici/Eminescu, sora poetului Mihai Eminescu, în Cimitirul Eternitatea. Potrivit celor precizate de Dorel Mihai Gaftoneanu, preşedintele societăţii culturale, în Cimitirul Eternitatea, Harieta Eminescu „nu are nici măcar un mormânt convenţional, după 132 de ani de la deces”. Locul propus, cu acordul preotului paroh Vasile Burlacu, este situat lângă aleea din apropierea bisericii din cimitir, 20 de metri lateral stânga, faţă de intrarea principală şi ocupă cam jumătate din necesarul unui loc de veci obişnuit. „Demersul nostru este susţinut, aşa cum se vede pe placa de marmură, de un număr de 24 de pasionaţi de cultură care au participat la cheta publică”, a mai spus Mihai Dorel Gaftoneanu.

Proiectul vizând aprobarea acestui monument funerar va fi dezbătut de consilierii municipali, în şedinţa de mâine, 26 noiembrie. Aleşilor locali li se cere votul pentru punerea la dispoziţie cu titlu gratuit a unui teren în suprafaţă de 1,2 metri pătraţi pentru a putea fi materializată această iniţiativă.

Potrivit documentaţiei, pe placa de marmură care va fi pusă pe monument se află chipul Harietei Eminescu (1854 – 1889) şi cuvintele Poetului despre sora sa „Un geniu în felul ei, cu o memorie ca a lui Napoleon I şi cu o înţelepciune naturală cum rar se află”. Totodată, au fost trecuţi şi cei 24 oameni de cultură care au susţinut acest demers de suflet.

Deja ai votat!