joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTUn liceu aflat pe punctul de a fi desființat se pregătește pentru...

Un liceu aflat pe punctul de a fi desființat se pregătește pentru o nouă eră în educație

Liceul ”Elie Radu” din Botoșani, aflat, din păcate, pe punctul de a fi desființat de autoritățile locale din cauza numărului insuficient de elevi, are un colectiv de profesori care face tot posibilul să țină pasul cu noutățile didactice. Așa se explică faptul că face parte dintr-un proiect Erasmus+ intitulat ”NEW ERA IN EDUCATION”, prin intermediul căruia, alături de profesori de la ”Zespół Szkół In Wąbrzeźno”din Polonia, ”Mesleki Eğitim Merkezi” Bornova, Izmir și ”Kepez Mahmut Celalettin Okten Anadolu Imam Hatip Lisesi” Antalia din Turcia, și ”Lycee Lasalle St. Charles”, Reunion din Franța își updatează metodele tradiționale de învățare cu ”uneltele” Web2.0. În luna iulie doi dintre profesorii de la ”Elie Radu” au fost în Izmir, Turcia, pentru a participa la o activitate de pregătire despre managementul clasei de elevi, în centrul vocațional ”Mesleki Eğitim Merkezi” din Bornova. Discuțiile  avute cu participanții la curs au scos la iveală noi situații apărute în managementul clasei de elevi datorită pandemiei de Covid 19.  Interesant a fost să constatăm că, deși făceam parte din țări și culturi diferite, situațiile conflictuale din cadrul clasei de elevi sunt aceleași, doar cu foarte mici diferențe, despre care am putea să spunem că sunt aproape insesizabile, a explicat Roxana Vieru, unul dintre profesorii implicați în proiect.

Reuniune de proiect la Botoşani 

A venit rândul românilor să fie gazde, astfel că în această perioadă, Liceul Tehnologic ”Elie Radu” Botoșani a găzduit prima sa activitate  Erasmus+. Profesori și elevi din Polonia, Turcia și Franța au vizitat Botoșanii, încercând să vadă cum învață tinerii de aici să construiască. Activitatea s-a numit ”Class of my Dreams” punând  accentul pe noutățile pe care le poate aduce Web2.0 în vechile meserii. Musafirii au vizitat  atelierele de zidărie, fierar betonist, dulgher și de instalator, unde au lucrat împreună cu elevii și maiștrii instructori. Creativitatea elevilor a fost pusă la încercarea prin realizarea unei machete a Parcului ”Mihai Eminescu”, iar centrul istoric al municipiului Botoșani a fost un moment important în contextul construcțiilor trecute, prezente și viitoare.

Pentru amprenta locală, elevii de la Liceul ”Elie Radu” au demonstrat și că sunt conectați la valorile tradiționale, arătându-le musafirilor care e portul botoșănean și cum se cântă și se dansează cu el, spre deliciul spectatorilor.

Activitatea a fost minunată atât pentru noi cât și pentru parteneri, care și-au exprimat dorința de a mai colabora în viitor, în alte proiecte Erasmus+. Putem spune, spre exemplu, că alăturarea de concepte, dintre tradițional și modern, am putut-o demonstra prin realizarea unui workshop la Muzeul Ouălor Încondeiate de la Ciocănești, unde toată lumea a fost plină de inspirație și s-a simțit minunat lucrând cu punctele de culoare asemănătoare pixelilor de pe monitoarele PC-ului, a declarat Dana Forțu, coordonatoarea proiectului.

Elie Radu a fost Membru de Onoare al Academiei Române

Botoşăneanul Elie Radu, Membru de Onoare al Academiei Române, care a contribuit la construirea șoselelor transcarpatice, a sute de kilometri de căi ferate, a unei stații de captare a apei unice în Europa, a primei rețele de alimentare cu apă a oraşelor București,  Sinaia, Turnu Severin, Târgoviște, Iași și Botoșani, a zeci și zeci de clădiri de gări, a construcțiilor actualului Minister al Lucrărilor Publice și a Primăriei Capitalei. Cel care a debutat ca inginer alături de Anghel Saligny a fost onorat de urmașii săi din localitatea de baștină prin înființarea unui liceu de construcții care să-i poarte numele.

„Cum se stinge liceul, care odată avea opt clase pe nivel, e un subiect”

Anunţul vizând pierderea personalităţii juridice de către Liceul „Elie Radu” este greu de acceptat de către profesori şi elevi.

Dacă botoșăneanul Elie Radu, stins din viață în urmă cu 90 de ani, ar fi fost mândru de elevii și profesorii ce încearcă să-i ducă numele mai departe, nu putem ști, dar cu siguranță nu ar fi înțeles de ce într-o țară în care constructorii se plâng de lipsa forței de muncă, liceele de construcții sunt închise. Cum se stinge liceul, care odată avea opt clase pe nivel, e un subiect. Cum autorităţile locale nu au făcut nimic, nimic. Acum ridică mâna şi basta. Angajatorii se plâng că nu au forţă de muncă, tineri bezmetici, fără un căpătâi sunt gârlă în judet, iar liceul se închide. Acreditarea pentru noi profile a fost şi a rămas un calvar în România„, a declarat un cadru didactic.

Potrivit acestuia, în liceu au învăţat şi învaţă foarte mulţi tineri din mediul rural, „cu probleme, dar foarte faini dacă te apropii de ei„. Tot aici sunt profesori care muncesc mai mult decât cei de la colegiile „AT Laurian” şi „Mihai Eminescu” „pentru a reuşi să lase o urmă în cei din faţa lor„. Este cunoscut faptul că, de regulă, în liceele tehnologice se înscriu elevi care au absolvit cu medii mici gimnaziul şi care au avut rezultate similare şi la Evaluarea Naţională. De aici şi rezultatele slabe obţinute la examenul de Bacalaureat.

Dincolo de toate, rămâne de văzut dacă aleşii locali botoşăneni vor vota în şedinţa de mâine ca Liceul „Elie Radu” să devină structură a Liceului „Dimitrie Negreanu” sau vor încerca să găsească soluţii pentru ca această unitate de tradiţie să-şi păstreze personalitatea juridică.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...