vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTSex-touring, noul fenomen din prostituție. Un proxenet care a recunoscut afacerea a...

Sex-touring, noul fenomen din prostituție. Un proxenet care a recunoscut afacerea a fost condamnat

Unul din cei cinci indivizi bănuiți că au exploatat sexual mai multe tinere în mai multe localități din țară, inclusiv în județul Botoșani, a fost condamnat de magistrați. Acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat și proxenetism, Leonard Iulian Stan, zis ”Leo”, de 25 de ani, din Mangalia (județul Constanța), s-a ales cu o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, dar hotărârea nu este definitivă și poate fi contestată cu apel. Pedeapsa a venit după ce tânărul a decis să recunoască totul și a cerut să fie judecat în formulă simplificată. În același dosar au mai fost inculpați alți patru indivizi, cu toții din județul Constanța, respectiv Florian Mihail Nicuț, zis „Chinezu”, Vasile Soare, Ionuț Claudiu Stîngă, zis „Țep”, și Ertin Ramazan, alias „Ergean”. Față de aceștia, judecătorii au dispus disjungerea cauzei și formarea unui nou dosar penal, procesul urmând să se deruleze separat. Cei cinci au fost acuzați de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava că ar fi constituit un grup infracțional organizat care coordona o întreagă rețea formată din 14 prostituate din județul Constanța, trei dintre ele minore.

Anchetă începută la Suceava, în baza unor anunțuri de la Matrimoniale

Inițial s-a crezut că ancheta a plecat de la un caz tragic petrecut în aprilie 2020, când o minoră în vârstă de 17 ani, din Albești, județul Constanța, a fost găsită moartă în baia unui apartament din cartierul Obcini, municipiul Suceava. Fata era fugită de acasă, iar în Suceava practica prostituția, iar moartea ar fi fost provocată de o supradoză de alcool, droguri sau energizante. În fapt, cercetările au fost inițiate în 2017 de polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, care au bănuit că în spatele unui anunțuri la rubrica de matrimoniale, publicate pe o platformă online, s-ar ascunde de fapt o rețea de prostituție. Oamenii legii au preluat anunțurile cu pricina, inclusiv numerele de contact ale fetelor, iar pe baza probelor judecătorii de drepturi și libertăți au emis mandate de supraveghere tehnică. Așa au realizat anchetatorii că au de a face cu un nou fenomen denumit „sex-touring”, adică un fel de turism sexual. „Metoda presupune schimbarea la o anumită perioadă de timp a spațiilor de cazare, precum și a localităților, în care persoanele de sex feminin practicau prostituția sau erau exploatate sexual”, au explicat anchetatorii. Așa se face că polițiștii de la Combaterea Crimei Organizate s-au aplecat mai mult asupra acestui fenomen al prostituției, în care erau angrenate și minore, iar rezultatele s-au concretizat în dosarul de acum.

Tinerele proveneau din zona rurală a județului Constanța

Reprezentanții DIICOT au explicat și cum funcționa rețeaua, precum și de unde erau tinerele care practicau cea mai veche meserie din lume. „Concret, membrii grupului racolau persoane tinere de sex feminin din zona rurală a județului Constanța, care, în principal, proveneau din familii dezorganizate cu o situație materială precară și care erau transportate pe raza altor localități din țară (Suceava, Botoșani, Brăila, Buzău, Bistrița, Cluj-Napoca, Sibiu, Zalău, Arad, Baia Mare, Oradea, Târgu Jiu etc.), unde erau cazate în apartamente închiriate în regim hotelier sau chiar în unități hoteliere, unde întrețineau raporturi și acte sexuale contra cost cu diverși <clienți>, banii astfel obținuți revenind membrilor grupului”, au precizat procurorii DIICOT. Schema era simplă, dar extrem de eficientă. Membrii grupului sau chiar tinerele care practicau prostituția, instruite de aceștia, postau anunțuri în mediul online, însă textele erau alese cu grijă astfel încât să fie explicite și să aibă impact imediat. Totodată, fetele erau instruite de proxeneți cu privire la modul gestionării anunțurilor postate, astfel încât acestea să fie primele în lista de căutări afișată de site, urmărindu-se racolarea unui număr mai mare de „clienți” și, în final, obținerea unor sume mai mari.

Cât costa un sex normal, oral sau anal

De asemenea, tinerele erau instruite cu privire la tarifele practicate, precum și cu privire la modul de abordare a „clienților”, membrii grupului stabilind aceleași tarife când acționau pe raza aceleiași localități. „De exemplu, pe raza municipiului Suceava, membrii grupului impuneau practicarea unor tarife mai mari, respectiv 150 de lei pentru un singur act sexual normal sau oral (cu finalizare), 250 de lei pentru o oră și 400 de lei pentru sex anal, în timp ce pe raza altor localități ca Târgu Jiu, Arad sau Oradea s-au practicat tarife mai mici. Membrii grupării urmăreau ca în aceeași perioadă, pe raza aceleiași localități, să practice prostituția sau să exploateze sexual cel mult 3-5 tinere, sens în care la diferite intervale de timp localitatea, respectiv locația, erau schimbate”, susțin procurorii DIICOT.

Fetele, instruite pentru a da impresia că acționează pe cont propriu

Potrivit anchetatorilor, proxeneții acționau ”din umbră” și nu veneau în localitățile unde acționau ”fetițele”. Acestea erau instruite să fie discrete în ceea ce privește închirierea imobilelor, cu privire la postarea anunțurilor, cu privire la abordarea clienților și cu privire la modalitatea de remitere a sumelor obținute în urma întreținerii de raporturi sau acte sexuale contra cost, pentru a crea aparența că activitatea de prostituție se desfășoară de către aceste tinere pe cont propriu. „De regulă, în cazul închirierii de apartamente nu se întocmeau contracte în formă scrisă, deși membrii grupului erau cei care căutau astfel de locații și, uneori, îl contactau pe proprietar în vederea încheierii contractului. În general, tinerele care practicau prostituția erau folosite la activitatea de închiriere a apartamentelor sau a camerelor de hotel/pensiune. Persoanele vătămate erau supravegheate direct de membrii grupului care, prin modul în care erau organizați, urmăreau să aibă un control asupra acestora și a sumelor încasate de la <clienți>. În acest sens, membrii grupului locuiau în aceleași locații folosite la practicarea prostituției, le controlau prin intermediul telefoanelor mobile, în ipoteza în care nu se aflau în aceleași locații, le solicitau la diferite intervale de timp predarea sumelor de bani obținute, banii fiind remiși în mod direct. În unele cazuri sumele erau puse la dispoziția membrilor grupului prin intermediari sau prin intermediul unui serviciu de transfer de bani. Astfel, pentru a ascunde legăturile dintre membrii grupului și tinerele care practicau prostituția, banii erau transferați unor rude (părinți, frați, veri) sau persoane din anturajul membrilor (prieteni, concubine etc.). Ascunderea legăturilor dintre membrii grupului și tinerele care practicau prostituția constituia o preocupare specială în cazul minorelor traficate, aceștia cunoscând că faptele comise față de minori sunt mai grave. Astfel, la postarea anunțurilor pe site nu se foloseau fotografiile care le reprezentau pe minore, așa cum se proceda în cazul tinerelor majore, ci se utilizau imagini descărcate de pe alte site-uri de profil care reprezentau persoane de sex feminin îmbrăcate sumar sau în lenjerie intimă, având fața blurată pentru a nu putea fi recunoscute”, au relatat investigatorii.

„Activitatea” din Botoșani reconstituită cu ajutorul unor anunțuri 

În municipiul Botoșani, de exemplu, tinerele au fost cazate într-un hotel din centrul orașului, dar și la o pensiune. Astfel, pe baza fișelor de cazare, anchetatorii au aflat că fetele s-ar fi aflat în municipiul Botoșani într-un weekend, pe 3-4 august 2017, în intervalul 28 – 30 august 2017, 4-5 octombrie 2017 și apoi 13 – 24 noiembrie Noiembrie – 2017, dar și în februarie și martie 2018, după ce „cuibul de nebunii” din Suceava fusese deconspirat de polițiști. Aceste informații băteau inclusiv cu anunțurile publicate pe Publi24. Iată cum suna unul dintre anunțurile postate. „Blonda cu ochii albastrii – cea mai noua escorta din oras … Botosani, Botosani … Valabil din 19.02.2018 19:20:00 … Repostat automat … Buna ..sunt o blonda cu ochii albastri..curata..cu bun simt..glumeata..Noua la voi in oras – pentru prima data Tanara frumoasa – am 20 de anii.. Pozele ami apartin in totalitate – garantez Vino si convingete Prestez servicii de calitatee Daca te atrag pozele mele- vino la mine scumpule.. Sanii mariii..fund tare si bombat.. Doar cateva zile in oras.. Nu ras la nr privat sau sms.. Nu ma deplasez… Pentru alte detalii suna-ma” (n.r. – anunțul a fost preluat direct de pe site de către anchetatori prin metoda printscreen).

Una dintre fete a depus mărturie în dosar

Pe de altă parte, informațiile colectate de anchetatori bat și cu mărturia depusă de una dintre fete. „După aceste patru zile, la începutul lunii martie 2018, ne-am pornit toți, cu același autoturism, spre municipiul Suceava, județul Suceava. Ajunși aici, ne-am întâlnit cu proprietarul apartamentului, un bărbat pe nume (…), moment în care (…) i-a oferit suma de bani restantă aferentă chiriei și cheile apartamentului, fără a rămâne în acel apartament. După acest moment, ne-am îndreptat toți către municipiul Botoșani, județul Botoșani, iar în benzinăria OMV situată la ieșirea din municipiul Suceava, către municipiul Botoșani, ne-am întâlnit cu (…), fratele acestuia care a lovit-o pe (…), și cu un alt bărbat poreclit BADADAI, persoane pe care, cu ocazia audierii, prezentându-mi-se două planșe fotografice, le-am recunoscut ca fiind X și Y. Aici, în benzinărie, a avut loc un schimb de mașini, autoturismul VW Golf, de culoare verde, cu plafonul de culoare galbenă, având numere de înmatriculare aparținând județului Constanța, fiindu-i oferit lui (…), iar acesta, la rândul său, i-a oferit lui (…) un autoturism de culoare albastru închis, cu numere aparținând municipiului București. Ulterior, eu și (…) ne-am urcat în autoturismul oferit de (…) și am pornit spre municipiul Botoșani, județul Botoșani. Ajunși aici, ne-am cazat toți patru la pensiunea B…, unde am rămas pentru trei zile. În această locație, eu am practicat prostituția în folosul lui X, iar (…) în folosul lui Y. Tarifele impuse de X și Y pentru serviciile sexuale oferite de tip oral și normal erau de 150 de lei pentru jumătate de oră și 250 de lei pentru o oră. După aceste trei zile, la sfârșitul lunii martie 2018, cu același autoturism menționat mai sus, am plecat toți patru spre municipiul Alba-Iulia, județul Alba”, a relatat tânăra în fața anchetatorilor, mărturia ei fiind atașată la dosar.

Gruparea a fost anihilată de procurorii DIICOT în iunie 2020, când anchetatorii au organizat nouă percheziții domiciliare, suspecții fiind ridicați și duși la audieri. Principalele acuzații – constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism. Investigatorii susțin că gruparea ar fi acționat în perioada august 2017 – martie 2018, interval în care ar fi obținut importante sume de bani, tinerele care practicau prostituția sau erau exploatate sexual afirmând că obțineau zilnic, în urma întreținerii de raporturi sexuale, între 2.000 și 3.000 de lei.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...