Filmul ziaristului Viorel Ilișoi va rula în premieră la televiziune

Filmul artistic de mediu metraj al ziaristului botoșănean Viorel Ilișoi, va putea fi văzut de public în această seară, începând cu ora 20.00, pe Cinemaraton. “Elixirul” va rula pentru prima oară la televiziune.

În această primăvară județul Botoșani a servit drept platou de filmare pentru producția ce este inspirată din povestea de viață a bunicului ziaristului. Filmările au avut loc în mai multe localități din județ printre care se numără Ringhilești, Guranda, Coștiugeni, Trușești și Ungureni.

“Povestea este una simplă, a unui bătrân care dezgroapă după 38 de ani o sticlă pe care a îngropat-o când au venit comuniștii și i-au luat averea, i-au naționalizat cârciuma. (…) Sticla este un simbol al tinereții și libertății lui pierdute. Lumea rurală, lumea sătenilor e o lume a simbolurilor, iar filmul preia acele simboluri (..) Este un film pentru iubitorii de artă”, a declarat Viorel Ilișoi.

Filmul este regizat de Nicolae Mărgineanu, iar actorii principali sunt Doru Ana, în rolul lui Tătuța, Maria Ploae, în rolul Mămuței, și Teodor Suditu, care îl va interpreta pe Viorel Ilișoi în adolescență.

Ziarist cunoscut pentru reportaje de excepţie

Viorel Ilișoi a debutat ca ziarist în anul 1990 si a scris, pe rând, la „Atitudinea”, „Timpul”, „Național”, „Cotidianul” și „Jurnalul Național” și a fost mentor la ziarul „Viața liberă” din Galați.

Ziaristul botoșănean este cunoscut și pentru numeroase reportaje pe care le-a publicat de-a lungul timpului. Unul dintre cele mai celebre proiecte se află realizarea filmului documentar „Maria Lătărețu. Ultimul cântec, ultima zi”.

Documentarul a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film Etno de la Slătioara. Ziaristul a realizat de unul singur partea de documentare, scenariu, imagine, montaj, dar și regie. De asemenea, s-a remarcat și cu volumul “Cele mai frumoase reportaje” sau cartea “Strălucitor”, o carte care este, așa cum spune însuși autorul, “veselă de la un capăt la altul”.

În 2017, acesta a primit Premiul pentru Excelență în Jurnalism „Vanda Condurache”, în cadrul ediției „Seara Valorilor”, organizată la Iași. Acesta a declarat că „acest premiu are o semni­fi­cație specială pentru că poartă nu­me­le Vandei Condurache, un zia­rist deosebit. Este un premiu come­mo­­rativ și altfel primești un premiu pe care scrie «Vanda Condu­ra­che». Am luat multe premii, dar acesta, în mod sigur, îmi este cel mai drag”.

Deja ai votat!