joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTRezultate remarcabile obținute de elevii botoșăneni la un festival concurs de poezie...

Rezultate remarcabile obținute de elevii botoșăneni la un festival concurs de poezie franceză de la Chișinău

Mai mulți elevi ai Școlii gimnaziale „Grigore Antipa” Botoșani au fost premiați la un concurs internațional de francofonie. În octombrie, Alianța Franceză din Chișinău și Asociația Profesorilor de Franceză din Moldova au lansat o invitație de participare la a 22-a ediție a Festivalului-concurs online ”Poezia – perlă a gândirii”, organizat pe categorii de vârstă și secțiuni : recitare/interpretare și creație. Dacă la interpretare poezia era la alegerea elevului, la categoria creație, poezia trebuia să fie un omagiu adus profesorului de la clasă, pe tema ”Professeur – c’est un métier noble”.

7 elevi talentați ai Școlii gimnaziale „Grigore Antipa” au acceptat această provocare, au dedicat o parte din timpul lor liber pentru selectarea și învățarea unei poezii în limba franceză sau pentru exersarea minții în combinarea măiastră a versurilor, a silabelor și a rimelor. Rezultatul a fost unul meritoriu întrucât toți copiii au primit cele mai frumoase premii.

David-Andrei Mănucă, din clasa a VI-a C, i-a impresionat pe membrii juriului cu imaginația și creativitatea sa, cu pronunția și cu dezinvoltura sa și a obținut Marele Premiu, pentru creația sa, ”Merci, professeur !”. Tot el a primit și Marele Premiu al festivalului, pentru interpretarea poeziei ”La lecture”. La aceeași categorie, colega sa de clasă, Franț-Rusu Denisa a primit premiul I pentru poezia ”Ma professeure”. Iar rezultate sunt cu atât mai remarcabile cu cât ambii sunt debutanți la limba franceză.

La categoria interpretare, pe lângă Marele Premiu al festivalului, elevii botoșăneni au fost recompensați cu 4 premii I și un premiu II.

În acordurile vii ale unei șansonete franțuzești, Măriuca Stan-Muraru, din clasa a V-a C, a recitat poezia ”La Tour Eiffel” de Maurice Carême. De menționat este și faptul că este laureată a Festivalului-concurs al cântecului în diferite limbi ale lumii, cu genericul ”Unitate prin diversitate”, dedicat ”Zilei Europene a limbilor străine” din 25 septembrie 2021 de la Chișinău, obținând un meritoriu premiu I cu melodia ”Maman me dit”. Premiul I au primit și 2 eleve din clasa a VII-a B, Ioana – Irina Acsinte și Theodora Vasiliu, care, împreună cu colega lor, Elena Giurgiu, (premiul al II-lea), au făcut parte din grupul vocal ”Les Francofilles” și s-au remarcat la Concursul interjudețean ”Noël dans le monde francophone” din decembrie 2019 de la Craiova, obținând premiul special ARPF la interpretare de cântece în limba franceză, grup vocal. La același concurs din 2019, Theodora Vasiliu a primit premiul al III-lea la secțiunea creație literară în limba franceză – proză.

Premiul I a primit și Ciprian Ciobanașu din clasa a VIII-a C, care, la ediția a IX-a din 2019 a Festivalului Francofon regional de artă teatrală ”Paroles et théâtre” de la Botoșani, obținea premiul al II-lea la secțiunea recitare artistică, nivel gimnazial.

„Împreună, au format o echipă de top și au reprezentat cu cinste școala românească botoșăneană. Toți sunt niște copii minunați, foarte talentați, care iubesc limba franceză, s-au implicat cu inima și cu mintea, au învățat poezii lungi pe de rost, au repetat până la extenuare, au pus suflet în interpretarea lor și au reușit! Sunt foarte mândră de elevii mei și am încredere în viitorul lor minunat ”, a precizat profesoara Mihaela-Dorina Barbacaru de la Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...