Maestrul Ioan Cobâlă, omagiat de sute de persoane (video)

 

Sute de oameni s-au adunat aseară la concertul organizat de orchestra populară Rapsozii Botoșanilor, în memoria lui Ioan Cobâlă. Cea care a prezentat spectacolul de la Casa de Cultură a Sindicatelor a fost Laura Lucescu, de la Tvr Iași. Spectacolul „O viață dedicată folclorului românesc” a marcat și deschiderea stagiunii 2021-2022. Prezentă în sală a fost și Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Evenimentul a debutat cu discursul susținut de Traian Apetrei despre dirijorul Ioan Cobâlă.

“Ioan Cobâlă a știut să aducă în acest grup artistic (nr Rapsozii Botoșanilor), ascultarea în această structură artistică care a dăinuit atâta vreme, prin profesionalismul de excepție. Ascultarea este mai de prețuit decât rugăciunea și postul. Ioan Cobâlă a știut să alcătuiască și să impună capetele de afiș, acea imagine de soliști care știau bine cum se farmecă publicul. În același timp, dirijorul a știut să lase ușa deschisă și celor tineri, drept care Rapsozii Botoșanilor au avut această putere de a se reinventa mereu și de a fi o prezență cu aceeași vitalitate de ani și ani”, a transmis Traian Apetrei.

În seara dedicată memoriei dirijorului Cobâlă au evoluat, pe rând, artiștii  Laura Lavric, Daniela Condurache, Dan Doboș, Cornelia Ciobanu, Loredana Călin, Iustina Irimia, Simona Dupu, Mitică Ștefan, Petronela Rusu, Brândușa Covalciuc Ciobanu, Constantin  Petrescu, Maria Murgoci, Alina Huțu, Marinică Botea, dar și Ansamblul de Jocuri Populare Mărgineanca.

La evenimentul de aseară a fost prezent și violonistul Marinică Botea, dirijorul Ansamblului ”Doina Carpaților”, din Iași, aceasta propunând ca începând de anul viitor  să se organizeze un festival național al orchestrelor populare intitulat “Ioan Cobâlă”, președintele CJ răspunzând afirmativ propunerii. De asemenea, se ia în considerare ca numele orchestrei să fie Orchestra Populară ”Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, dirijor Ion Oloieru.

În această seară, de Ziua Națională, la Sala de Cultură a Sindicatelor, tot de la ora 17.00, Orchestra Rapsozii Botoșanilor va susține un nou concert intitulat ,,Hai români la Hora Mare”.

Deja ai votat!