Președintele CJ, Doina Federovici, de Ziua Națională a României – „Este momentul să privim împreună viitorul cu încredere”

Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a ținut să marcheze Ziua Națională a României printr-un mesaj adresat botoșănenilor. Pe lângă momentele istorice punctate, ea a arătat și ce a însemnat pentru vechile județe Botoșani și Dorohoi participarea la Războiul de Întregire a României.

„Astăzi sărbătorim cea mai importantă zi a neamului nostru. Acum 103 ani, pe 1 Decembrie, s-a schimbat destinul poporului român. Marea Unire de la 1918 a fost expresia voinței și curajului tuturor românilor, indiferent de culoarea politică, încununând cu succes procesul unificator început de pe meleagurile Moldovei și continuat pe cele ale Munteniei în 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept unic domnitor al celor două provincii istorice. Energia mobilizatoare a oamenilor din acea vreme și-a pus amprenta pe dezvoltarea democratică a României, chiar dacă Europa traversa, poate, cele mai complicate vremuri ale istoriei sale. Pentru fostele judeţe Botoşani şi Dorohoi, participarea la Războiul de Întregire a României a însemnat, între altele, o prezenţă militară masivă pe fronturile de luptă, jertfa fiilor acestor locuri însumând, potrivit unui bilanț al vremii, 7.269 morţi, 2.297 dispăruţi, 1.260 invalizi, 10.277 orfani şi 6.543 văduve de război. Din păcate, nici acum nu traversăm cele mai liniștite vremuri. Este pentru al doilea an când ziua de 1 Decembrie ne găsește mai „distanțați” ca niciodată. Dar, dragi botoșăneni, așa cum spunea Gheorghe Pop de Băsești, președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, „lăsați-vă pătrunși, fraților, de fiorii sfinți ai acestui strălucit praznic național și în cea mai deplină și frățească armonie să clădim temeliile fericirii noastre naționale viitoare”. Este momentul să privim împreună viitorul cu încredere și doar uniți vom putea determina un destin măreţ pentru România”, a transmis Doina Federovici.

 

 

Deja ai votat!