sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTZiua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată și la Darabani

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată și la Darabani

În fiecare an, pe 3 decembrie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, un prilej de reafirmare a valorilor şi drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi.

Membrii Asociației „Luisa Maria” din Darabani au marcat și ei această zi printr-o serie de activități. Aceștia au desenat, și-au pictat mâinile, au împodobit bradul, au făcut felicitări pentru colegii lor Andrei și Andreea, marcând astfel și Sfântul Andrei. Membrii asociației se pregătesc și de venirea lui Moș Nicolae, astfel că aceștia au decupat, desenat și lipit ghetuțe, au repetat cântecele și au recitat poezii.

„Această săptămână a fost una plină, am fost implicați în evenimente specifice prin care am sărbătorit 1 Decembrie, Sf. Andrei, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, iar de acum îl așteptăm pe Moș Nicolae. Prin aceste acțiuni urmărim creșterea motivației și a sentimentului de apartenență, astfel copiii simt că sunt acceptați și apreciați într-un grup”, a declarat Gabriela Timiță, psihopedagog în cadrul Asociației.

„Toate resursele sunt îndreptate către ei pentru reușita lor”

La activitățile din cadrul Asociației „Luisa Maria” participă 21 de copii, cinci dintre aceștia fiind veniți în ultima lună. Membrii au diverse afecțiuni precum autism, Sindromul Down, paralizie cerebrală sau întârziere în dezvoltarea limbajului.

În cadrul asociației desfășoară atât ședințe individuale, cât și grupuri de socializare, în care copiii se întâlnesc pentru a-și exersa abilitățile de comunicare. Obiectivul acestor grupuri este dezvoltarea abilităților de joc în grup, respectiv așteptarea, respectarea regulilor, a colegilor de joc, negocierea și creșterea toleranței la frustrare.

Asociația își propune să integreze acești copii, iar în acest sens se organizează activități la care participă cu mult interes. „Asociația are un parcurs armonios. Copiii sunt dornici de interacțiune și încercăm să facem tot ce putem să-i ajutăm. Toate resursele sunt îndreptate către ei pentru reușita lor”, a mai precizat Gabriela Timiță.

Asociația „Luisa Maria” a fost înființată în 2019 de un părinte care și-a promis că îi va oferi fiicei sale o viață cat mai normală și că o va ajuta să se integreze cât mai ușor în societate.

Cel care a pus bazele asociației este Mihai Manole, iar ulterior acestuia i s-au alăturat alte 18 familii care au copii cu nevoi speciale. În prezent, în asociație sunt înscrise 21 de persoane din Darabani și din zonele limitrofe, cu vârste cuprinse între 3 și 28 de ani.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...