Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată și la Darabani

În fiecare an, pe 3 decembrie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, un prilej de reafirmare a valorilor şi drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi.

Membrii Asociației “Luisa Maria” din Darabani au marcat și ei această zi printr-o serie de activități. Aceștia au desenat, și-au pictat mâinile, au împodobit bradul, au făcut felicitări pentru colegii lor Andrei și Andreea, marcând astfel și Sfântul Andrei. Membrii asociației se pregătesc și de venirea lui Moș Nicolae, astfel că aceștia au decupat, desenat și lipit ghetuțe, au repetat cântecele și au recitat poezii.

“Această săptămână a fost una plină, am fost implicați în evenimente specifice prin care am sărbătorit 1 Decembrie, Sf. Andrei, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, iar de acum îl așteptăm pe Moș Nicolae. Prin aceste acțiuni urmărim creșterea motivației și a sentimentului de apartenență, astfel copiii simt că sunt acceptați și apreciați într-un grup”, a declarat Gabriela Timiță, psihopedagog în cadrul Asociației.

“Toate resursele sunt îndreptate către ei pentru reușita lor”

La activitățile din cadrul Asociației “Luisa Maria” participă 21 de copii, cinci dintre aceștia fiind veniți în ultima lună. Membrii au diverse afecțiuni precum autism, Sindromul Down, paralizie cerebrală sau întârziere în dezvoltarea limbajului.

În cadrul asociației desfășoară atât ședințe individuale, cât și grupuri de socializare, în care copiii se întâlnesc pentru a-și exersa abilitățile de comunicare. Obiectivul acestor grupuri este dezvoltarea abilităților de joc în grup, respectiv așteptarea, respectarea regulilor, a colegilor de joc, negocierea și creșterea toleranței la frustrare.

Asociația își propune să integreze acești copii, iar în acest sens se organizează activități la care participă cu mult interes. “Asociația are un parcurs armonios. Copiii sunt dornici de interacțiune și încercăm să facem tot ce putem să-i ajutăm. Toate resursele sunt îndreptate către ei pentru reușita lor”, a mai precizat Gabriela Timiță.

Asociația „Luisa Maria” a fost înființată în 2019 de un părinte care și-a promis că îi va oferi fiicei sale o viață cat mai normală și că o va ajuta să se integreze cât mai ușor în societate.

Cel care a pus bazele asociației este Mihai Manole, iar ulterior acestuia i s-au alăturat alte 18 familii care au copii cu nevoi speciale. În prezent, în asociație sunt înscrise 21 de persoane din Darabani și din zonele limitrofe, cu vârste cuprinse între 3 și 28 de ani.

Deja ai votat!