Pușcărie supraaglomerată. Deținuți înghesuiți în două pavilioane

Penitenciarul Botoșani a ajuns să fie din nou supraaglomerat. Asta întrucât unitatea de detenție a dezafectat două pavilioane în vederea construirii unui nou centru de detenție cu 320 de locuri și a unui centru multifuncțional pentru activități comune penitenciar – probațiune – comunitate, proiect finanțat din fonduri norvegiene. Un alt pavilion nou de deținere (C) cu 80 de locuri de cazare, punct primire deținuți și post control nr.2 ar urma să fie construit în următorii doi ani.

Prin urmare, toți deținuții au fost mutați în numai două pavilioane, unde au fost transferate toate cele cinci secții de deținere. Doar că, potrivit standardelor privind suprafața minimă și volumul de aer pentru fiecare deținut, cele două pavilioane ar trebui să asigure numai 478 de locuri, ori în prezent în Penitenciarul Botoșani sunt închiși 608 deținuți. Din acest motiv, în unele camere paturile au fost dispuse pe trei nivele.

Proiectul „Correctional” este gestionat de Administrația Națională a Penitenciarelor, în parteneriat cu șase instituții din România și cinci entități norvegiene. În domeniul infrastructurii, este vorba de construirea a 1.160 locuri noi de deținere prin înființarea a 4 centre corecționale pilot în penitenciarele Baia Mare (420), Botoșani (320), Vaslui (210) și Târgu Mureș (210). Finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014–2021, proiectul a primit o alocare financiară de 31 milioane de euro, perioada de implementare fiind cuprinsă între august 2019 și aprilie 2024. Scopul proiectului este acela de a îmbunătăți capacitatea sistemelor corecționale (penitenciar și de probațiune) și de a asigura servicii de reintegrare persoanelor condamnate.

 

Deja ai votat!