duminică, iunie 11, 2023
AcasăLocalRăzboiul petardelor combătut cu legi ineficiente

Războiul petardelor combătut cu legi ineficiente

Utilizarea petardelor a fost scăpată din nou de sub control. Deși legea interzice comerțul către minori, dar și utilizarea acestora în interiorul localităților și în anumite intervale orare, aceste reguli au ajuns să fie încălcate cu bună știință în fiecare an, mai ales în apropierea sărbătorilor de iarnă. Sunt mici, par inofensive, însă ar trebui să fie folosite doar pentru a speria animalele sălbatice, în niciun caz pentru divertisment. Cu toate acestea, imediat ce se lasă întunericul, orașul răsună de zgomotul petardelor. Sunt aruncate la ore nepotrivite, fără nicio noimă sau chiar excesiv, provocând spaimă sau crize în rândul persoanelor mai emotive, dar și panică în rândul animalelor de companie.

Controale anunțate de polițiști

Zilele trecute, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) a anunțat demararea unor acțiuni pe această linie, după ce polițiștii au constat singuri apariția pe piață a unor articole pirotehnice de acest tip destinate a fi utilizate pentru a îndepărta animalele agresive, sau pentru a speria animalele sălbatice de către fermieri sau vânători. „Facem precizarea că articolele pirotehnice din categoria P1, se pot utiliza doar în scopurile menționate de producătorul acestora, utilizarea necorespunzătoare fiind sancționată conform prevederilor art.25 și art.26 din Legea 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei”, menționau reprezentanții IPJ.

Rezultate banale ale forțelor de ordine

Doar că toate aceste acțiuni sunt mai mult de fațadă, pentru că, dacă s-ar face o simplă comparație între numărul de bubuituri din fiecare noapte și toate confiscările operate de polițiști în decursul unui an întreg în ceea ce privește materialele explozive, ultima cifră este ridicol de mică. De exemplu, în perioada 23 noiembrie 2020 – ianuarie 2021, polițiștii au confiscat 445 de kilograme de materiale pirotehnice, în valoare de 11.300 de lei și au constatat 17 infracțiuni, fiind aplicate 14 sancțiuni contravenționale. În schimb, în seara de 5 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Ilfov au confiscat 5.000 de kilograme de articole pirotehnice găsite într-o autoutilitară. La fel, cei din Maramureș au confiscat în aceeași zi încă 1.000 de kilograme. Prin urmare, rezultatele polițiștilor botoșăneni au fost infime față de ceea ce se întâmpla în oraș.

Petarde vândute la liber, dar interzise în localități

Este drept, în lege scrie clar că articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 și P1 (n.r. – adică petarde) pot fi vândute oricând, însă numai către persoane cu vârsta peste 16 ani. Totodată, dacă înainte ele erau interzise în restul anului, acum se interzice doar folosirea lor între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale. În schimb, nu este voie să se folosească petarde la o distanța mai mica de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri, la o distanță mai mică de 500 metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze, ori pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane. În traducere liberă, toate aceste reglementări interzic pur și simplu utilizarea lor în localități, dar acest lucru pare să nu intereseze pe nimeni. Cum nimeni nu poate să explice nici cum s-a ajuns în situația ca un obiect care produce o bubuitură să fie inclus în categoria obiectelor de divertisment.

Legi ineficiente și proiecte de înăsprire a regimului ținute la sertar

Până în prezent, reprezentanții IPJ nu au ieșit niciodată în public pentru a spune că legea este ineficientă și că nu-i ajută în combaterea acestui fenomen. În schimb, o arată cifrele. Practic, de când a început nebunia petardelor în România, adică în urmă cu peste două decenii, niciun botoșănean nu a fost trimis în judecată, judecat și condamnat pentru nerespectarea regimului materialelor explozive. Iar asta spune multe. În plus, amenzile pentru acest gen de contravenții, strict pe nerespectarea regimului materialelor explozive, nu le pot aplica decât polițiștii și inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. În schimb, jandarmii și polițiștii locali pot da amenzi pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. La începutul acestui an, un grup de parlamentari independenți, dar susținut și de reprezentanții mai multor partide, a inițiat un proiect de lege care propunea înăsprirea regimului materiilor explozive. Potrivit proiectului, acest gen de materiale, inclusiv cele din categoria F1, ar putea fi deținute și utilizate numai de către cei de peste 18 ani și să aibă o încărcătură maximă de 2,5 mg de fulminat de argint. Totodată, se propunea ca utilizarea articolelor pirotehnice să fie interzisă în intervalul orar 22 – 6, comercializarea să se facă numai de către artificieri și pirotehnicieni autorizați și nici o persoană fizică să nu poată deține cantități de materiale pirotehnice de orice tip cu o masă totală netă de peste 5 kg. Doar că propunerea a rămas pe undeva prin sertarele Parlamentului.

Tragedii provocate de petarde

În schimb, aproape că nu există an în care să nu ajungă la spital persoane rănite în urma exploziilor unor petarde. Un botoșănean a ajuns la Urgențe la începutul acestui an din cauza petardelor. În noaptea de Revelion, el a vrut să aprindă câteva pocnitori, însă una dintre ele i-a explodat chiar în față. Lumina puternică și flama i-au provocat leziuni la nivelul ochilor. Anul trecut, de Crăciun, un bărbat din județul Iași a murit după ce și-a băgat o petardă aprinsă în gură. În 2019, un copil de 7 ani din Capitală și-a pierdut vederea definitiv după ce s-a jucat cu petarde. Cu toate acestea, petarde mari și mici, care explodează de mai multe ori, scot lumini colorate, scântei sau fum, se vând la negru în marile piețe, iar de câțiva ani comerțul s-a mutat și în online, fiind scăpat complet de sub control de autorități.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.2 ° C
19.6 °
17.8 °
91 %
1.8kmh
82 %
Dum
20 °
lun
13 °
mar
20 °
mie
24 °
joi
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Preocuparea ca orașul să miroase frumos are din ce în ce mai mulți adepți implicați.

EDITORIAL

Recenta confruntare dintre primarul PSD Cosmin Andrei și consilierul local PNL Eugen Turcanu nu mai miră pe nici un botoșănean care a urmărit cât...

EPIGRAMA ZILEI

Marea mea nedumerire Tot nu s-a elucidat: Oare lanțul de iubire Poate fi sudat? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...