Majorare salarială solicitată de sindicaliştii din învăţământ

Conducerile Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater” au depus ieri la Guvern petiţii semnate de 163.813 de salariaţi din învăţământ. Prin aceste semnături salariaţii îşi exprimă nemulţumirea faţă de nivelul de salarizare din sistem.

Aceste petiţii sunt cadoul de Moş Nicolae din partea angajaţilor din învăţământ pentru Guvernul României. Am ales această zi pentru a trage un semnal de alarmă faţă de salarizarea nemotivantă, care a generat exodul personalului calificat şi a condus la îmbătrânirea corpului profesoral, transformând cariera didactică într-una neatractivă pentru tinerii cu vocaţie”, au transmis iniţiatorii acestui demers. Sindicaliştii din educaţie solicită majorarea salariilor în cel mai scurt timp şi aplicarea integrală a Legii 153 din 2017 pentru toţi angajaţii din învăţământ, începând cu 1 ianuarie 2022. Mai mult, se solicită ca, la stabilirea grilelor de salarizare pentru personalul din învăţământ, principiul de bază să fie acela ca salariul profesorului debutant să reprezinte o pătrime din indemnizaţia Preşedintelui României.

Peste 2300 de semnături aparţin sindicaliştilor LSI

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI), a declarat că în numărul de semnături se regăsesc peste 2300 de semnături ale membrilor LSI. „Acţiunea asta era gândită mai demult, numai că a început criza politică şi nu aveam cui să ne adresăm. Deci este revendicarea noastră prin care solicitam ca începând cu 1 septembrie anul acesta să se pună în aplicare Legea 153, ştiind că în învăţământ, în primă fază, guvernul hotărâse devansarea aplicării în totalitate a Legii 153, data stabilită iniţial fiind 1 septembrie 2020. După aceea a fost amânată la 1 ianuarie 2021, încă o dată la 1 septembrie 2021 şi acum tot amânată este acea aplicare a legii. Practic, de unde era definită educaţia ca prioritate, văd că suntem băgaţi în aceeaşi oală cu toate domeniile”, a precizat Liviu Axinte.

Liderul LSI a explicat că revendicarea sindicaliştilor este în continuare aceea de aplicare a Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cel târziu cu 1 ianuarie 2022. “Solicităm ca pentru învăţământ legea să se aplice integral, indiferent de ce decizii se iau faţă de celelalte domenii. Asta ar însemna un plus la salariu între 300 de lei şi 700 de lei brut.  Considerăm că această majorare nu înseamnă un efort financiar exagerat pentru că sunt făcute calcule şi suma nu este semnificativă, s-ar fi putut acorda chiar şi în acest an. Totodată, solicităm corectarea Legii 153 pentru că, aşa cum stabilite salariile, suntem defavorizaţi, având în vedere că nivelul salarial maxim din învăţământ este la 2,76 din 12”, a mai precizat Liviu Axinte.

 

Deja ai votat!