Seceta loveşte tot mai tare judeţul

După un sezon agricol încheiat cu recorduri la recolta de cereale, judeţul Botoşani a fost lovit din nou de secetă. Astfel, toamna care tocmai s-a încheiat este considerată una dintre cele mai secetoase din ultimii cinci ani. Cel puţin asta arată datele oferite de Departamentul Fenomenelor de Risc al grupului Meteo Nord-Est, pentru regiunea Moldovei. Potrivit cifrelor, în ultimele trei luni, în regiunea Moldovei precipitaţiile au scăzut simţitor ajungând la o medie de 30 l/m2.

Cel mai afectat din regiunea Moldovei este oraşul Darabani unde în cele trei luni de toamnă au fost înregistrate precipitaţii de doar 13,7 l/m2, urmat de Iaşi unde au fost 20,4l/m2 şi Botoşani cu 23,2 l/m2. Comparativ, în aceeaşi perioadă a anului trecut în Darabani au fost precipitaţii de 186,1 l/m2, în Iaşi de 119,4 l/m2, iar la Botoşani 198,2 l/m2.
Aceste date sunt îngrijorătoare pentru agricultori, culturile de primăvară fiind puse în pericol de lipsa de apă din sol. Singura speranţă pentru fermieri este o iarnă bogată în precipitaţii care să reducă din deficitul de apă din sol.

Emil Bălteanu, președintele Asociației Plante Tehnice Moldova, susține că „unele terenuri care au fost deja pregătite pentru însămânțare nu au fost însămânţate din lipsa precipitațiilor”.

Debitul Prutului a scăzut enorm

Din cauza secetei prelungite debitul râului Prut este la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. Potrivit directorului Barajului Stânca-Costeşti, Mircea Vucovici, la Staţia hidrometrică de la Rădăuţi Prut, debitul râului este de 18,6 mc/s, în condiţiile în care media multianuală a Prutului este de 81 mc/s. „Este o secetă puternică. Debitul scăzut nu creează probleme deocamdată, pentru că nu s-au introdus restricţii în ceea ce priveşte consumurile de apă. Atunci când se introduc restricţii prima dată se văduvesc irigaţiile şi în ultima etapă se fac restricţii de apă pentru populaţie”, a afirmat Vucovici.

Debitul evacuat din Barajul Stânca – Costeşti este în prezent de 32 mc/s, ceea ce asigură necesarul de apă pentru localităţile din aval.

Lacul de la Stânca-Costeşti are o capacitate de 1,4 miliarde metri cubi, însă în acest moment volumul de apă existent este de doar 444,2 milioane metri cubi, ceea ce reprezintă o treime din capacitatea proiectată.

Deja ai votat!