miercuri, noiembrie 30, 2022
AcasăLocalApel la solidaritate făcut de Asociaţia Salvaţi copiii

Apel la solidaritate făcut de Asociaţia Salvaţi copiii

Salvatorii au şi ei nevoie de ajutor. Asociaţia Salvaţi copiii, care a făcut donaţii de sute de mii de euro pentru Maternitatea Botoşani, are acum nevoie de donaţii pentru o nouă campanie, „Zid pentru spitale”. Astfel, având în vedere că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investițiile făcute în maternități, reprezentanţii asociaţiei lansează un apel către companiile din România pentru a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală, respectiv dotarea cu echipamente performante a unităților medicale – a maternităţilor, secţiilor de neonatologie, ATI și pediatrie.

Potrivit Salvaţi Copiii, rata medie a mortalității infantile în regiunea Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) este de 6,2 la mia de copii născuți vii în 2020, potrivit datelor semidefinitive oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS). Singurul judeţ care depăşeşte Botoşaniul este Suceava, cu 9,5 la mie, iar judeţul nostru are 7 cazuri la mie. De altfel, acestea sunt singurele judeţe din Moldova care au rata peste medie.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

Investiţii de milioane de euro

De la debutul programului național de reducere a mortalității infantile în România, Salvați Copiii a investit peste 6.800.000 de euro în dotarea a 102 unități medicale din toate județele țării cu 930 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și tratarea a peste 130.000 de copii. La Botoşani, Salvaţi Copiii a adus prin donaţii directe, sau prin proiecte, alături de Fundaţia Vodafone, echipamente de peste 300.000 de euro.

O parte dintre aceste fonduri au fost colectate prin solidaritatea companiilor care au înțeles că sprijinirea maternităților din România este o prioritate socială. Deși direcționarea a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale este la latitudinea operatorilor comerciali, mulți dintre aceștia nu utilizează acest instrument crucial pentru sprijinirea categoriilor sociale vulnerabile.

„Când am demarat programul de combatere a mortalității infantile, știam că ne așteaptă un drum lung. Am deschis centre în comunități vulnerabile și am pus bazele unui proiect ambițios de dotare a maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală. Ni s-au alăturat imediat medici dedicați și, treptat, susținători și parteneri sociali, pe care mizăm în continuare. Împreună am reușit să extindem programul și către spitalele de pediatrie. De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit: pentru că înseamnă construcție solidă”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
2.6 ° C
4.6 °
2.2 °
93 %
2.6kmh
100 %
mie
3 °
joi
3 °
vin
2 °
sâm
3 °
Dum
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta înseamnă să fii pregătit pentru orice.

EDITORIAL

Striviți și înghesuiți de către burtoșii politici din PSD și PNL, „useriștii” și „auriștii” botoșăneni aproape că au dispărut de pe scena politică. Vina...

GÂNDUL ZILEI

Ar fi rămas cu vaca la păscut Să îi mute priponul Dacă nu ar fi apărut Pe lume … siliconul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...