Şofer beat, condamnat după ce s-a folosit de Covid

De frica Covid, un botoșănean care a fost prins băut la volan a refuzat stabilirea alcoolemiei. Doar că polițiștii nu i-au crezut minciuna și l-au pus sub urmărire penală pentru refuz sau sustragere de la prelevarea mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Ba mai mult, bărbatul, care este biolog de profesie, a fost trimis în judecată, iar la începutul acestei săptămâni a fost condamnat în primă instanță la închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Întâmplarea a avut loc anul trecut, însă atunci nu a fost făcută publică de autorități, povestea ieșind la iveală abia după condamnarea bărbatului. În vârstă de 43 de ani, Florin D. conducea pe 5 iunie 2020 un Seat pe o stradă din municipiu, dar a fost cât pe să o lovească cu cu mașina pe o altă femeie care cobora dintr-un autoturism. Iritat, soțul acesteia din urmă a plecat imediat în urmărirea lui și a sunat la 112. Ba mai mult a reușit să-l blocheze în trafic.

Alcoolemie de 1,45 mg/l la etilotest

În momentul în care polițiștii au ajuns la fața locului, aceștia au realizat că Florin D. mirosea a băutură și l-au verificat cu etilotestul, rezultatul fiind de 1,45 mg/l alcool pur în aerul expirat. În aceste împrejurări, bărbatul a fost condus la spital, unde, în prezența medicului de gardă, a refuzat să se supună prelevării de mostre biologice, invocând faptul că îi este frică să nu fie infectat cu virusul SARS-CoV-2. Deși l-au avertizat că refuzul constituie infracțiune, polițiștii nu au avut putere de convingere, iar botoșăneanul a plecat acasă.

În schimb, el s-a ales cu un dosar penal. Chemat la audieri, Florin D. A invocat din nou că  i-a fost frică să nu se îmbolnăvească de COVID-19.

Fapte recunoscute în instanţă

Trimis în boxa acuzaților, el a recunoscut totul și a cerut să fie judecat în formulă simplificată. Doar că magistrații au dorit să-i aplice o lecție și l-au condamnat la un an de închisoare cu suspendare executării pedepsei, dar i-au stabilit și un termen de supraveghere de doi ani, timp în care bărbatul va trebui să presteze și muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile la primărie, ori la biblioteca județeană.

„Prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni nu se rezumă numai la împiedicarea condamnatului de a comite alte încălcări ale legii penale, ci are ca scop și atenționarea celorlalți destinatari ai legii penale de a nu comite astfel de încălcări, fiind satisfăcute atât scopul imediat, cât și scopul mediat al pedepsei. Nu se poate vorbi de scopul preventiv al pedepsei înțelegând prin aceasta numai dezideratul împiedicării condamnatului de a săvârși noi infracțiuni, ignorându-se valențele educative și intimidante ale pedepsei pronunțate față de ceilalți membri ai societății”, au motivat judecătorii.

Sentința a fost pronunțată luni, pe 6 decembrie a.c. și a venit după ce un alt botoșănean, prins la rândului lui băut la volan, a refuzat testarea alcoolscopică pe motiv că îi este frică de ace și că leșină atunci când este înțepat. La fel, și acesta a fost condamnat tot la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Deja ai votat!