Luptă pentru viaţa unui bebeluş (video)

Copila transferată la Milano cu un avion plătit de Asociaţia Blondie, luptă pentru o nouă zi de viaţă.

În vârstă de doar trei luni, micuţa Andra a fost supusă unei intervenţii dificile pe cord, aceasta fiind singura ei speranţă la viaţă. Fetiţa, din comuna Dângeni, a fost transferată pe calea aerului, de un avion Tarom, la Ospedale di San Donato din Milano, pe data de 9 noiembrie. O săptămână mai târziu, după mai multe teste şi analize, copila a fost supusă unei intervenţii pe cord. A fost intubată ulterior şi transferată pe reanimare, însă la începutul lunii decembrie au apărut şi câteva raze de speranţă, copila fiind transferată în salon cu mama ei. Fiecare zi este o luptă pentru micuţă.
Micuţa Andra a venit pe lume în luna august a acestui an. Bucuria părinţilor a fost, însă, de scurtă durata, deoarece imediat după naștere bebeluşul, care cântărea 2.400 de grame, a fost internat în secţia de Terapie Intensivă Neonatală și a avut nevoie de administrare de oxigen. Având în vedere că starea fetiţei era tot mai gravă, aceasta a fost transferată la un spital universitar. Diagnosticul a venit ca o lovitură zdrobitoare pentru părinţi, respectiv Tetralogie Fallot, cu hipoplazie de arteră pulmonară.

În 2018 familia a mai avut un copilaş care şi-a pierdut viaţa din cauza aceluiaşi diagnostic crunt.

Tetralogia Fallot are o incidenţă de 3-6 bebeluși din 10.000 de nașteri. Șansele că într-o singură familie să existe două fetițe cu diagnosticul identic al unei malformații congenitale este extrem de rar. Tetralogia Fallot include, de fapt, patru defecte majore ale inimii și ale vaselor de sânge: obstrucția fluxului sanguin în ventriculul drept, defect de sept ventricular, dextropoziţia aortei şi hipertrofie de ventricul drept. „În cazul anomaliei sângele oxigenat și cel neoxigenat se amestecă în ventriculul stâng prin intermediul defectului septal, în organism ajungând atât sânge oxigenat, cât și neoxigenat, explicând cianoza persistenţa și nivelului saturației scăzute ale fetiței”, a explicat medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şefa secţiei neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.

Acesta este al doilea transport al unui nou născut cu malformație congenitala grava născut la Maternitate Botoșani, transferat cu ajutorul Asociației Blondie la operație în străinătate. În luna mai a fost intermediat transferul unui băiețel cu hipoplazie de cord stâng, diagnosticat a treia zi de viață la nivelul secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgentă „Mavromati” Botoșani.

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!