Noi descoperiri la Biserica “Sfântul Gheorghe”

Reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe”, lucrare atât de aşteptată de botoşăneni, aduce noi dovezi în privinţa istoriei municipiului Botoşani.

În timpul lucrărilor de restaurare, care se desfășoară și în prezent, s-au găsit dovezi că ctitoria Elenei Doamna nu s-ar fi făcut pe un teren viran, ci pe locul în care ar fi existat în trecut alte două biserici, una de piatră, datând din secolul al XII-lea, și una din lemn, a cărei atestare, undeva prin secolul al X-lea, se face prin prezenţa unei bârne de stejar şi a unei pardoseli de piatră sub care săpăturile arheologice nu au mai continuat. În curtea bisericii a fost descoperit și un cimitir medieval. Dacă aceste descoperiri arheologice vor fi certificate, atunci și istoria orașului, implicit atestarea lui documentară s-ar putea schimba radical”, a anunţat Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean.

Lucrările la Biserica „Sfântul Gheorghe” se apropie de final. Acestea se ridică la aproximativ 2,75 milioane de euro, din care două milioane de euro fonduri europene.

Municipiul Botoșani, ca de altfel întregul județ, a fost un ținut mai apropiat de sufletul familiei lui Petru Rareș, Elena, cea de a doua soție a voievodului, punându-și decisiv și pentru eternitate amprenta sa asupra dezvoltării unuia dintre cele mai importante târguri moldovenești ale Evului Mediu. Una dintre cele mai vechi clădiri botoșănene rămase încă în picioare este Biserica Sfântul Gheorghe. Biserica este ctitorie a doamnei Elena Rareș și datează din anul 1551. <Elena, fiică de Despot, doamna răposatului Petru Voevod, a zidit acest hram întru numele Sfântului mare mucenic Gheorghe în târgul Botoşanilor, în zilele Domnului Io Ştefan Voevod şi s-a săvârşit în anul 7049 (1541), luna octombrie>”, stă scris pe pisania bisericii”, a mai precizat Doina Federovici.

Deja ai votat!