spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCum se aplică plafonarea şi compensarea facturilor la energie

Cum se aplică plafonarea şi compensarea facturilor la energie

Începând de la 1 noiembrie 2021, a intrat în vigoare o lege care prevede  plafonarea prețurilor la energie și gaze precum și schema de compensare a facturilor. De aceste facilităţi beneficiază consumatorii casnici, spitalele, şcolile, grădiniţele, cabinetele medicilor de familie, organizaţiile neguvernamentale, bisericile şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM). La fel ca în cazul multor legi adoptate de guvernanţi, nici aceasta nu este, însă, extrem de clară şi dă bătăi de cap oricui încearcă să se lămurească cu privire la modul de aplicare.

Astfel, potrivit legii, orice cetăţean plăteşte în perioada 1 noiembrie- 31 marie, un preţ maxim plafonat la 1 leu pe kWh, indiferent de consum. De asemenea cei care consumă maximum 300 de kWh pe lună, plus o marjă de 10%, deci aproximativ 330 de kWh, vor mai primi în plus o compensare din partea satatului. Compensarea este de 29 de bani pe kWh, deci preţul maxim de plată va fi de 0,71 lei pe kWh. În cazul în care consumatorii au negociat şi au primit o ofertă avantajoasă pot plăti chiar şi mai puţin de atât, însă tarifum minim, sub care nu se mai acordă nici o compesare este de 0,68 de bani pe kWh.

Transmiterea indexului real este foarte importantă

În contextul acestor noi reglemetări este extrem de importantă transmiterea indexului real de consum. Asta deoarece, în cazul în care consumatorii nu verifică contorul lună de lună şi nu transmit datele corecte, consumul poate fi estimat la mai mult de 330 de kWh pe lună, în funcţie de istoricul de consum al fiecăruia, iar în acest context se pierde orice compensare.

Studiu de caz

Pentru a exemplifica modul de aplicare al facilităţilor jurnaliştii hotnews.ro au făcut un studiu de caz, prin care explică practic datele ce se regăsesc în facturi.

Aceştia au oferit ca exemplu factura unei femei care locuiește de circa 10 ani într-un apartament din Sectorul 1 al Capitalei. Aceasta lucrează de-acasă şi nu are un consum mare de energie, în general sub 100 de kWh. Luna trecută a avut un consum de 98 de kWh şi a plătit o factură finală de 78 lei, cu toate taxele incluse. Aşadar, preţul plătit pe un kWh este de 0,79 lei. Ea este genul care trimite indexul în fiecare lună către furnizorul de electricitate. În acest context aceasta poate beneficia de compesarea oferită de stat aşa că va plăti 0,68 lei/kWh, față de 0,79 lei/kWh în prezent. Așadar, la un consum de 98 kWh femeia ar plăti o factură de 66 de lei (cu toate taxele).

Un alt exemplu este al unui bărbat care are un consum mai mare, având un apartament cu 3 camere și diverse echipamente electrice și electronice. El a avut recent un consum de 147 kWh pentru care ar trebui să plătească 131,13 lei. În cazul acestuia, după aplicarea compensării factura ajunge la 99,96 de lei.

Măsuri şi pentru factura la gaz 

În ceea ce priveşte gazele naturale, preţul pe care cei care au centrale de apartament trebuie să îl achite este de 0,37 lei pe kWh. Condiţia este, însă, ca beneficiarii să aibă un consum de maxim 1.100 metri cubi în perioada 1 noiembrie- 31 martie. De asemenea, consumul este reglementat pentru fiecare lună astfel: noiembrie – maxim 134 de metri cubi, iar cele mai mari tranşe sunt în ianuarie şi februarie, respectiv 264 de metri cubi. În cazul în care aceste praguri sunt depăşite compensarea dispare.

Compensarea este de 33% din preţul gazului-marfă din factura. Preţul maxim plafonat de stat este de 0,25 de lei pe kWh. Deci avem o scădere de 0,08 lei pe kWh, ceea ce ne duce la un preţ de 0,17 lei pe kWh. Acesta este preţul maxim al gazului-marfă pe care îl va plăti un consumator casnic în această iarnă. Pentru a afla factura finală, adunăm la acest preţ tarifele de transport şi distribuţie, plus TVA, şi rezultă 0,25 lei pe kWh.

Compensarea vine direct în factură, iar clienţii nu trebuie să facă nimic pentru asta. 

Mii de facturi vor fi recalculate

Recent, reprezentanţii ANRE au anunţat că mii de facturi la gaze și electricitate vor fi recalculate începând cu luna decembrie. Vizați sunt beneficiarii care nu au primit facturile compensate pentru că normele de aplicare au fost incluse cu întârziere în Monitorul Oficial.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...