Sportiv, „campion” la cumpărături cu cardurile altora. În câteva luni, a golit două conturi

Un fost elev al Liceului Sportiv a ajuns să fie „campion” la cumpărături cu banii altora. Tânărul, Andrei C, a subtilizat două carduri, unul de la o colegă, iar celălalt de la o mătușă, cu care a trăit pe picior mare. Asta până când victimele au realizat că au rămas fără cardurile cu pricina și au anunțat poliția. Prins cu ocaua mică, tânărul a fost acuzat de furt calificat, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic, ultimele două infracțiuni fiind comise în formă continuată și a fost trimis în fața magistraților. Când a realizat că nu prea are șanse să scape, sportivul și-a dat arama pe față și a recunoscut faptele. Ba mai mult, a restituit banii cu pricina și a cerut să fie judecat în formă simplificată. Întrucât era minor la data comiterii faptelor, tânărul s-a ales cu măsura educativă a stagiului de formare civică pe o perioadă de 4 luni.

Prima victimă a tânărului a fost chiar o colegă de liceu, cu care a participat în iunie 2018 la un turneu în Alba Iulia. După probele aferente, lotul de elevi sportivi s-a întors la Botoșani cu microbuzul clubului sportiv. Atunci, tânărul s-a așezat pe scaunul din spatele fetei și i-a subtilizat din portofel un card bancar. Colega a descoperit lipsa cardului a doua zi, dar între timp tânărul s-a apucat de cumpărături. Mergea prin magazine și cumpăra produse, urmărind ca totalul să nu depășească suma de 100 de lei astfel încât să fie nevoit să foloească PIN-ul. În numai cîteva zile, el a cheltuit 1.650 de lei, după care a aruncat cardul. Anunțați de fată, polițiștii au plecat pe urmele lui și au aflat că, în numai trei zile, în perioada 22-25 iunie 2018, tânărul făcuse 42 de cumpărături. El a fost dat de gol de camerele de supraveghere de la unul din magazinele de la care s-au făcut cumpărături cu cardul fetei. Astfel, când au comparat ora tranzacției de pe card și intervalul orar din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din magazin, anchetatorii au aflat cu cine au de a face.

A doua victimă a fost însă o mătușă din Ștefănești, care în 2017 a obținut un card de cumpărături, cu limită de credit de 6.000 de lei, pe care îl ținea de rezervă. Femeia cumpărase în rate ceva de vreo 2.000 de lei, dar la un moment dat a aflat că i-au dispărut toți banii din cont. Fără să bănuiască nimic, ea a cerut lămuriri de la unitatea emitentă și așa a aflat că banii s-au dus pe o serie de cumpărături on-line. A mers și ea la poliție, unde a făcut o plângere, iar investigațiile au dus către nepotul ei, același elev de la Liceul sportiv. Tânărul fusese în 2019 într-o vizită la ea și i-a subtilizat cardul din portofel, după care s-a apucat de cumpărături online. Ce l-au dat de gol au fost datele lăsate în sistem, dar și adresa menționată la serviciile de curierat. Astfel, toate produsele cumpărate cu cardul femeii ajunseseră la el, numele tânărului figurând pe colete ca destinatar. O parte dintre produsele cumpărate le-a vândut, iar pe altele le-a făcut cadou. Așa se face că în momentul în care s-a trezit cu poliția la ușă, Andrei C și-a recunoscut totul. Doar că cercetările s-au prelungit până anul acesta întrucât anchetatorii au trebuit să administreze mai multe probe pentru a-i dovedi activitatea infracțională.

Ce l-a salvat a fost faptul că a recunoscut. Astfel, victimele au renunțat la plângerile pentru furt, iar el a fost condamnat doar pentru infracțiunile informatice. În plus, pentru că a cerut să fie judecat în formă simplificată, judecătorii au diminuat limitele de pedeapsă. În plus, de la început anchetei și până în timpul procesului, el a restituit toți banii. Sentința de condamnare a fost dictată de magistrații Tribunalului, săptămâna trecută, însă decizia instanței nu este definitivă. Între timp, tânărul a abandonat cursurile școlare și a rămas doar cu 11 clase, în prezent el fiind plecat la muncă în străinătate.

 

Deja ai votat!