spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTAsociaţii cu conturi blocate din cauza datoriilor către defuncta Termica

Asociaţii cu conturi blocate din cauza datoriilor către defuncta Termica

În ultima perioadă, mai mulţi botoşăneni care au dorit să achite cu cardul restanţele la unele asociaţii de proprietari au primit acelaşi răspuns „plătiţi la casierie, avem conturile blocate”. De ce s-a ajuns aici? Pentru că societatea Termica, închisă în anul 2010, mai are de recuperat sume importante de la asociaţii, respectiv de la botoşănenii care au fost clienţii acestei societăţi.

Situaţia dosarelor în curs de executare privind asociaţiile de proprietari, transmisă de către Constantin Lulu Dascălu, lichidatorul Termica, arată că restanţele a 32 de asociaţii totalizează peste 5,3 milioane de lei. Cele mai multe dosare datează din anii 2012 şi 2013.

Cu cea mai mare sumă figurează Asociaţia 36, respectiv 584.770,48 de lei. Aceasta este urmată de Asociaţia 6 – cu 568.338,32 de lei, Asociaţia 19 – cu 557.552,09 lei, Asociaţia 53 – cu 489.503,04 lei, Asociaţia 71 – cu 436.450,01 lei, Asociaţia 18 – cu 387.809,50 de lei şi exemplele pot continua. Cu suma mai mici de plată figurează: Asociaţia 38 – 560 de lei, Asociaţia 42 – 1.378,92 de lei, Asociaţia 13 – 2.194,56 de lei, Asociaţia 65- 3.765,68 de lei, Asociaţia 67 – cu 10.046,2 lei.

Constantin Lulu Dascălu nu a putut fi contactat pentru a oferi explicaţii legate de aceste sume astronomice. Colegii lui au transmis fie că este în instanţă, fie este plecat la Bucureşti şi ne-au recomandat să ne adresăm executorilor judecătoreşti.

Şi la nivelul Primăriei Botoşani restanţele asociaţiilor la Termica par să fie un subiect tabu. Se pare că oficialii din primărie cu greu acceptă că, tot în urma unor procese, lichidatorul Termica a obţinut mai multe puncte termice după ce instanţa a anulat factura prin care municipalitatea a preluat în 2010 bunurile de la Termica pentru a le da în administrare, noului operator, Modern Calor.

Jumătate dintre asociaţii au conturile blocate din cauza acestor datorii”

Sub rezerva anonimatului, administratorul unei asociaţii a explicat că mare parte din aceste sume este reprezentată de penalităţi, dobânzi şi accesorii. „Jumătate dintre asociaţii au conturile blocate din cauza acestor datorii. Multe dintre datoriile la Termica sunt însă exagerate. Nu mai este nici un control, nicio evidenţă. Sunt penalităţi, dobânzi şi accesorii, de toate, mai ceva ca la finanţe. S-au făcut contracte de cesiune, s-au predat cu penalităţi, fără penalităţi. Spre exemplu, din 500.000 de lei, debitul este 100.000 de lei, restul fiind  penalităţi, dobânzi şi accesorii. Cum să ajungi la sumele astea când mai sunt trei angajaţi şi un lichidator la Termica? Debitul e o treime, iar diferenţa până la suma finală sunt dobânzi şi accesorii pe care nu le justifică nimeni. Te duci în instanţă, lichidatorul apelează la executori şi tot se adună alte sume. Sunt multe de spus”, a spus administratorul.

„Asociaţia a rămas cu restanţe care nu ştiu când vor putea fi recuperate”

Niculina Tudose, administratorul Asociaţiei 18, nu poate estima dacă aceste datorii vor fi stinse vreodată. „În această datorie intră şi penalizări, nu mai ieşim cu ei niciodată la capăt. Am dat şi liste la ANAF, nu-i poate încasa pentru că nu au venituri. Ne confruntăm cu mari probleme, e un cartier muncitoresc, Dacă oamenii ar avea bani, ar plăti. Mulţi sunt insolvabili. Numai când se vinde vreun apartament, atunci se achită şi la Termica şi la noi”, a explicat Niculina Tudose.

În zonă sunt multe apartamente abandonate. Unii locatari au plecat în străinătate şi nu au mai revenit acasă, astfel că este puţin probabil că aceştia să ajungă cu plăţile la zi. „Niciodată nu am putut să fiu la zi cu plăţile. Este o asociaţie grea, cu boli cronice”, a adăugat Niculina Tudose.

Singura modalitate prin care au mai fost făcute plăţi către Termica a fost reprezentată de cesiunea unor creanţe. „Ce am putut am făcut, eu bani nu am de unde să le dau. În fiecare an le-am dat liste cu debitori, ei i-au dat în judecată. Sute de milioane au încasat în fiecare an, prin cesiuni de creanţe. Şi acum lucrăm la vrei 13 cesiuni. Banii sunt în liste, dar sunt greu de încasat”, a concluzionat administratorul contabil.

Mariana Chelariu, preşedintele Asociaţiei 19, a declarat că cea mai mare sumă din obligaţia de plată către Termica este reprezentată de penalităţi. „Noi am trimis periodic notificări şi au început locatarii să mai plătească. Este mai dificil în această perioadă pentru că nu putem organiza nici şedinţe. Asta este situaţia”, a spus ea.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.5 ° C
19.6 °
18.9 °
54 %
3.7kmh
54 %
mie
17 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...