Când trebuie completat Formularul de Localizare a Pasagerilor şi ce riscă cei ce nu fac acest lucru

În această perioadă tot mai mulţi români, printre care şi botoşăneni, se întorc acasă de peste hotare pentru a fi aproape de familie de Sărbători. Aceştia trebuie să ştie că toate persoanele care vor intra în România, începând din 20 decembrie, sunt obligate să completeze, cu 24 de ore înainte de a intra în ţară, Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF). Cei care nu pot face acest pas, din diverse motive, înainte, au la dispoziţie încă maxim 24 de ore după intrarea în ţară.

„România s-a aliniat deciziei CE privind instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor. Acest document nu împiedică circulația, ci ne ajută să putem localiza rapid contacții unei persoane infectate și DSP-urile să poată face rapid anchetele epidemiologice și să ia măsurile care se impun de testare sau izolare a persoanelor infectate. E o procedură de identificare rapidă a contacților persoanelor infectate.

Acest certificat nu va produce, cred, niciun fel de complicații românilor care îl completează. Cetățenii trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înainte de intrarea în România. Dacă nu reușesc să facă asta, pot merge la domiciliu și trebuie să îl completeze în 24 de ore, sub sancțiunea unei amenzi dacă nu respectă acest interval”, a spus Alexandru Rafila.

Cei care nu completează acest formular riscă amenzi între 2.000 și 3.000 de lei. Persoanele care vor intra în țară trebuie să îl completeze formularul electronic, pentru a se putea procesa automatizat. Documentul se completează rapid, în maximum 30 de secunde, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

STS va pune la dispoziție platforma și va genera acest formular digital automat.

„Formularul se poate completa și după intrarea în țară, cât mai repede, în maxim 24 de ore. În perioada sărbătorilor sunt foarte mulți care vin și, pentru a evita aglomerația de la frontieră, se creează această posibilitate pentru cei care nu au completat formularul când au ajuns la punctele de trecere a frontierei. Termenul de 24 a fost ales pentru că poate persoana nu a completat documentul înainte de intrarea din țară fie din grabă, fie din neatenție sau conexiunea la internet este slabă. Cine nu completează documentul riscă amendă de 2.000 – 3.000 de lei”, a declarat Dan Cărbunaru.

Deja ai votat!