Crimă după o noapte de beție. Autorii și-au aflat pedepsele

Doi tineri din comuna Mihai Eminescu, care au ucis într-un mod barbar un consătean, au fost condamnați la închisoare cu executare pentru omor calificat. Sentința a fost pronunțată în primă instanță de magistrații Tribunalului Botoșani, cei doi autori, Ștefan Pavel Gireadă și Marian Iulian Joian, primind câte o pedeapsă de 13 ani de detenție. Totodată, instanța i-a obligat pe aceștia la plata unor daune materiale și morale față de rudele bărbatului ucis. Pronunțată luni, pe 13 dece,brie a.c., hotărârea Tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Grozăvia s-a petrecut în urmă cu un an, mai exact în noaptea de 20 spre 21 octombrie 2020. Atunci, victima omorului, un bărbat în vârstă de 39 de ani, tocmai fusese evacuat din locuință în baza unui ordin de protecție obținut de soție, pe fondul consumului exagerat de alcool și al comportamentului violent. După evacuare, el a locuit temporar la diferite persoane și a continuat să consume băuturi alcoolice în cantități mari, mai ales în localurile din zona „Capăt 1” – Primăverii din municipiul Botoșani. În seara de dinaintea crimei, cei doi tineri, Ștefan Pavel Gireadă și Marian Iulian Joian, în vârstă de 28 și respectiv 19 ani, după ce au terminat programul de lucru, s-au întâlnit și au băut la un local din zona „Capăt 1” – Primăverii, unde a apărut și victima, Constantin Popa, care era „tovarăș de pahar” cu Ștefan Pavel Gireadă. Au stat aici până în jurul orei 22, când cei trei au mers mai apoi la magazinul Admir din zonă, unde au mai cumpărat băutură și au băut-o în fața chioșcului. De aici, grupul a ajuns pe Pietonalul Unirii, unde au rămas la un alt local până dincolo de miezul nopții.

Până aici nu a fost nimic ieșit din comun, dar la ora 1,30 cei trei au hotărât să plece, Constantin Popa oferindu-se să plătească el consumația. Prin urmare, tinerii au mers în spatele localului, unde urma să vină un taxi, care să-i ducă până în comuna Mihai Eminescu. Doar că bărbatul, Constantin Popa, a încercat să plece fără a plăti, iar angajații localului au alertat firma de pază și au încercat să-i oprească și pe tineri. Pentru a evita escaladarea incidentului, Marian Iulian Joian a achitat nota de plată și nu a mai fost nevoie de intervenția agenților de pază. În scurt timp, cei trei, care erau beți criță, au fost preluați de un taxi, care i-a lăsat în apropierea sediului Primăriei Mihai Eminescu, unde locuia Ștefan Pavel Gireadă. De aici cei trei au hotărât să se deplaseze în extravilanul comunei, într-o zonă împădurită pentru a continua să consume băuturi alcoolice, pe care urmau să le achiziționeze de la un local ce se afla pe traseul lor. Pe drum, însă, indignați de comportamentul bărbatului, tinerii au decis să-i aplice o lecție lui Constantin Popa pentru faptul că a încercat să plece de la restaurant fără a plăti consumația. Cu mințile tulburi din cauza alcoolului băut în neștire, tinerii l-au lovit cu pumnii și cu picioarele, după care l-au târât până la o fântână din apropiere, unde l-au aruncat în apă cu capul în jos.

După agresiune, tinerii și-au schimbat planul. Au mers la domiciliul lui Gireadă, iar în jurul orei 5 au ars obiectele care aparțineau victimei, după care Marian Iulian Joian a plecat spre Botoșani.vÎn perioada următoare cei doi suspecți și-au continuat activitățile zilnice, dar, având remușcări, Ștefan Pavel Gireadă le-a povestit unor rude incidentul violent, fapt ce a dus la efectuare unor investigații de către organele de cercetare. De asemenea, la data de 24 octombrie 2020, o femeie care se întorcea de la cules ciuperci a găsit la marginea pădurii un dosar ce conținea documente ale victimei, pe care l-a predat polițiștilor, zona în care s-au găsit documentele fiind exact locul în care tinerii ar fi tăbărât pe Constantin Popa. Timp de mai bine de trei săptămâni, bărbatul a figurat ca dispărut. Dar pe 15 noiembrie 2020 lucrătorii Secției de poliție Rurală nr. 1 Botoșani au fost sesizați prin apel pe 112 cu privire la faptul că, într-o fântână din extravilanul satului Cătămărăști Vale se află bărbat, căzut cu capul în jos, fără a prezenta semne de viață. Cadavrul a fost scos cu ajutorul pompierilor, iar ulterior polițiștii au stabilit că era vorba de Constantin Popa. Necropsia efectuată de medicii legiști avea să stabilească faptul că bărbatul a murit înecat. Altfel spus, în momentul în care tinerii l-au aruncat în fântână, Constantin Popa trăia.

Întrucât era vorba de un omor, cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, care, cu ajutorul criminaliștilor și polițiștilor de la Investigații Criminale au reușit să refacă întregul fir al evenimentelor. Doar că, pentru a dovedi implicarea suspecților în omor, a fost nevoie de administrarea mai multor probe, inclusiv de interceptări și listingul convorbirilor telefonice efectuate de suspecți. Anchetatorii au descins la domiciliile celor doi, unde au organizat percheziții domiciliare, ocazie cu care au fost ridicate mai multe probe. Fiind audiat inculpatul Ștefan Pavel Gireadă a recunoscut săvârșirea faptei, indicând anchetatorilor și modul în care s-a desfășurat incidentul. În schimb, Marian Iulian Joian a recunoscut agresiunea, dar a declarat că cel care l-a aruncat pe bărbat în fântână ar fi fost Ștefan Pavel Gireadă. Cei doi au fost trimiși în judecată, pentru a răspunde în fața judecătorilor pentru fapta comisă.

A urmat procesul, doar că probele administrate de anchetatorii au fost fără dubii. Prin urmare, cei doi tineri au fost condamnați. „Instanța va reține că infracțiunea săvârșită de inculpați este de o periculozitate deosebită prin obiectul juridic lezat și anume relațiile sociale referitoare la dreptul persoanei la viață. Totodată se va avea în vedere agresivitatea ieșită din comun a autorilor, care au lovit victima pe fondul unei neînțelegeri minore și apoi au aruncat-o cu capul în jos într-o fântână cu intenția directă de ucidere, după care au încercat să ascundă urmele acestei fapte”, au arătat magistrații în motivarea sentinței. Pedepsele au venit în contextul în care judecătorii au aflat că ambii tineri erau cercetați într-un alt dosar penal, tot pentru fapte de violență comise pe 16 august 2020, „conturându-se astfel un profil violent și nemilos al inculpaților”.

 

 

Deja ai votat!