Perchezițiile au vizat activitatea unui expert angajat în cadrul Memorialului Ipotești

Perchezițiile organizate astăzi în județul Botoșani de către polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au vizat activitatea unui expert angajat în cadrul Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, cel care ar fi fost implicat în emiterea certificatelor de expertiză pentru tablourile suspectate că ar fi fost falsificate. Informația a fost confirmată de directorului Memorialului Ipotești, Ala Sainenco, care a recunoscut că în cursul zilei de astăzi la instituția de cultură a avut loc o percheziție care a vizat biroul angajatului, de unde anchetatorii au ridicat mai multe documente și obiecte. Persoana în cauză a fost condusă ulterior la domiciliul său din municipiul Iași, unde urma să aibă loc o altă percheziție domiciliară.

„Noi nu am fost informați cu privire la obiectul percheziției, dar din câte am înțeles este legată de activitatea persoanei ca expert, nu pentru activitatea din cadrul Memorialului. Ce pot să vă spun că persoana vizată este una foarte serioasă, care și-a desfășurat activitatea corect în cadrul instituției noastre. Ce s-a întâmplat, rămâne de văzut. Oricum, noi nu putem să verificăm ce fac angajații în timpul lor liber… Poate sunt doar simple suspiciuni. Oricum, până la pronunțarea unei sentințe, persoana beneficiază de prezumția de nevinovăție”, a precizat Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipotești.

Perchezițiile au avut loc dimineață și au durat aproape două ore, interval în care nimeni nu a avut acces în biroul cu pricina, fără acordul anchetatorilor. La descinderi au participat însă numai jandarmi, la final angajatul Memorialului fiind condus la Iași de către anchetatori.

Astăzi, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului șef secție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, efectuează 10 percheziții domiciliare, la sediul unei instituții de cultură și locuințele, respectiv sediile unor persoane fizice și juridice, situate în municipiul București și în județele Iași și Botoșani.Este vorba de un dosar penal ce vizează fapte de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală. „În urma investigațiilor efectuate a reieșit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, etc. Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora”, susțin anchetatorii. Perchezițiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum și ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracţională.

În cadrul acțiunii, vor fi puse în aplicare 2 mandate de aducere și vor fi citați 40 de martori, în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători, în urma probatoriului administrat, urmând a fi dispuse măsurile procesual penale care se impun.

La activități participă specialiști criminaliști din cadrul Institutului National de Criminalistică din cadrul I.G.P.R. și specialiști antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. La acțiune, participă jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

 

Deja ai votat!