sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTSindicaliştii din educaţie se pregătesc de proteste

Sindicaliştii din educaţie se pregătesc de proteste

Federaţiile sindicale din învăţământ au anunţat că de luni, 20 decembrie, sindicaliştii vor picheta sediile Guvernului şi prefecturilor, şi vor ajunge chiar la grevă generală, dacă salariile angajaţilor din sistem vor fi îngheţate.

Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învăţământ va continua, există posibilitatea radicalizării acţiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situaţiei şcolare/universitare pentru semestrul I şi declanşarea grevei generale”, au avertizat printr-un comunicat de presă comun, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”.

Aşa cum prevede proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, salariile profesorilor s-ar putea să nu crească în 2022, şi să rămână la nivelul lunii decembrie 2021.

Liderii celor trei federaţii arată că nu este pentru prima dată când, după declarații publice referitoare la cât de important este sistemul educațional pentru clasa politică și după promisiuni referitoare la majorarea salariilor angajaților din acest vitregit sistem, se iau măsuri contrare. „Deși în ultima săptămână reprezentanții Guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul: înghețarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oară, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea, în condițiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de majorări salariale„, se arată în comunicatul de presă.

„Ne-am săturat să fim <sacrificații de serviciu> din sectorul bugetar!”

Reamintim, pe această cale guvernanților, dar și opiniei publice, că personalul  didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Însă, Guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în  prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din  luna decembrie 2018”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Liderii celor trei federaţii susţin că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă.

Amânarea de 2 ori a majorărilor salariale – coroborată cu creșterea galopantă a  inflației și a prețurilor la energia electrică, gaze naturale și alimente de bază – a condus la  scăderea nivelului de trai, chiar sub limita de subzistență, pentru mulți dintre aceștia.

În acest moment nu mai acceptăm nicio înghețare a salariilor!

Ne-am săturat să fim „sacrificații de serviciu” din sectorul bugetar!

Ne-am săturat să mai fim umiliți!

Bătaia de joc la adresa noastră trebuie să înceteze!”, au mai transmis liderii celor trei federaţii sindicale din educaţie.

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...