Polițiștii acuzați de luare de mită rămân sub control judiciar

La numai câteva zile după ce au preluat dosarul polițiștilor de la Rutieră acuzați de luare de mită, magistrații Tribunalului Suceava au decis, joi, pe 16 decembrie a.c., menținerea controlului judiciar în cazul inculpaților. Prin urmare, toți cei 16 polițiștii și unul dintre șoferii anchetați vor trebui să respecte măsurile instituite de instanță încă din momentul punerii în mișcare a acțiunii penale. Astfel, polițiștii aflați în activitate nu au voie să desfășoare activități de poliție rutieră, nu au voie să părăsească țara fără încuviințarea instanței, nu au voie să se apropie ori să comunice între ei, direct sau indirect, pe nicio cale, și nici cu martorii din dosar. Decizia nu este definitivă și a fost deja contestată de unii dintre inculpați.

Cu ocazia verificării legalității și temeiniciei măsurilor preventive, instanța a divulgat numele martorilor care au fost audiați în timpul anchetei și ar urma să fie citați în proces. Lista este destul de mare, însă pe ea figurează de la polițiști și avocați, până la procurori și parlamentari, dar și oameni de afaceri. Pe lista martorilor a fost menționat și numele deputatului PSD Alexandra Huțu, numele prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni, liber profesioniști, cum ar fi un fotograf, dar și oameni fără un statut special, care au fost opriți în trafic în calitate de șoferi. Tot în calitate de martor ar urma să apară în fața completului de judecată și actualul șef al Serviciului Rutier, comisarul șef Teodor Orhei.

Totodată, instanța a făcut referire și la faptele reținute în sarcina fiecăruia dintre inculpați. Astfel, cele mai multe capete de acuzare au fost menționate în dreptul comisarului Eduard Iacob și anume luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), luare de mită, 3 infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, fals intelectual, în formă continuată (2 acte materiale), fals intelectual și favorizarea făptuitorului. În cazul agentului Fecioru Robert Neculai, procurorii au formulat acuzații de luare de mită în formă continuată (29 de acte materiale) și 5 infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit. În ceea ce-l privește pe Luca Dumitru Cătălin, rechizitoriul face trimitere la o infracțiune de luare de mită în formă continuată şi 3 infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.

În schimb, Coșman Stelian Iulian a fost inculpat pentru o infracțiune de luare de mită în formă continuată (11 acte materiale) și 3 infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit. Pe listă figurează și Rusu Constantin Ciprian, care a fost acuzat numai de luare de mită în forma continuată (7 acte materiale), urmat de Anton Viorel trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată (5 acte materiale) și două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit. Tot de luare de mită în formă continuată (7 acte materiale) au fost acuzați Ionel Balan și Botezatu Gabriel. Urmează Gherasim Constantin Dorel, inculpat pentru luare de mită în formă continuată (3 acte materiale) și două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit. În cazul lui Guriuc Ionuț Pavel, procurorii făceau trimitere la luare de mită în formă continuată (5 acte materiale) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit. Și în dreptul lui Pușcașu Nicolae Ovidiu procurorii anticorupție au menționat o singură infracțiune – luare de mită în formă continuată (3 acte materiale). Tot numai două acte de luare de mită au fost trecute și în dreptul lui Bunduc Ștefan. În schimb, Ripiceanu Lucian a fost trimis în boxa acuzaților pentru luare de mită în formă continuată (2 acte materiale) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, Podaru Virgil pentru luare de mită în formă continuată (2 acte materiale) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, Romanescu Mihai pentru luare de mită în formă continuată (3 acte materiale) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, iar Guraliuc Sorin pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit și luare de mită

În total, procurorii au trimis în judecată 21 de persoane, ceilalți inculpați fiind șoferi. Procurorii susțin că, în perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege. „Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar. Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată”, au arătat anchetatorii.

Faptele au ieșit la iveală la începutul lunii iunie a.c., când procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava, au organizat mai multe percheziții în județul, inclusiv la sediul Poliției Rutiere. În urma descinderilor, opt dintre polițiști au fost arestați preventiv, dar ulterior au fost plasați sub control judiciar. Ancheta a durat până la începutul lunii decembrie, când inculpații au fost trimiși în judecată. Din cauza unor situații de incompatibilitate sau a abținerilor din partea judecătorilor, dosarul a fost transferat la Tribunalul Suceava, acolo unde se va desfășura și procesul. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, toți inculpații vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

 

 

Deja ai votat!