Pedeapsă majorată în cazul ambulanțierului ucis în misiune. Șoferul vinovat scapă de pușcărie

Decizie definitivă în cazul cumplitului accident rutier în urma căruia un ambulanțier a fost ucis în misiune. După mai bine de șase ani de la producerea tragediei, șoferul camionului implicat în coliziune a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru ucidere din culpă. Cu toate acestea, Gavril Bulgariu, în vârstă de 52 de ani, originar din județul Suceava, nu va face nicio zi de pușcărie și asta pentru că instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Prin urmare, bărbatul va trebui să respecte, timp de patru ani, mai multe măsuri stabilite de magistrați fiind obligat să plătească și cheltuielile judiciare și să efectueze mai multe ore de muncă în folosul comunității. Abia în cazul în care acesta va încălca cu rea-credință obligațiile impuse, ori va comite o altă infracțiune pe parcursul termenului de încercare, pedeapsa va fi comutată în închisoare cu executare. Instanța a decis însă să-i interzică, timp de trei ani, și dreptul a mai conduce orice autovehicul. „(…) Curtea apreciază că activitatea ilicit penală, astfel cum a fost expusă, demonstrează că inculpatul, prin conduita rutieră neresponsabilă adoptată, nu are maturitatea necesară pentru exercitarea dreptului de a conduce, pedeapsa complementară în discuție urmărind sub acest aspect formarea unei conștiințe corecte în raport de obligațiile pe care le presupune conducerea de vehicule și siguranța traficului rutier”, și-au motivat sentința judecătorii Curții de Apel Suceava.

Decizia definitivă a venit pe 15 decembrie a.c., după ce magistrații Curții de Apel Suceava au admis apelul formulat de procurorii și au respins celelalte acțiuni formulate în dosar. Astfel. Instanța a apreciat că pedeapsa inițială stabilită de Judecătoria Botoșani – doi ani și șase luni închisoare cu suspendare sub supraveghere – nu a fost proporțională cu gravitatea faptei, în accident fiind rănite alte două persoane. În plus, tragedia a avut loc pe una dintre cele mai circulate străzi din Botoșani, iar șoferul trebuia să fie mult mai atent la intrarea în intersecție în condițiile în care camionul tracta și o semiremorcă, pentru a preveni coliziunea cu un alt vehicul.

Tragedia a avut loc pe 19 martie 2015, când victima, Constantin Brânzilă, care lucra de 36 de ani în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, a primit misiunea să transporte de urgență la Iași o tânără de 17 ani. Ambulanța rula pe bulevardul Mihai Eminescu din Botoșani cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, dar în intersecția cu strada Petru Rareș, autospeciala a fost izbită în plin de un camion condus de suceveanul Gavril Bulgariu, care nu a oprit la indicatorul „Stop” și a intrat în intersecție fără să se asigure. Mastodontul a izbit ambulanța chiar în dreptul șoferului și a proiectat-o pe un refugiu, la câțiva metri distanță, iar camionul s-a oprit într-un stâlp. Rămas încarcerat, Constantin Brânzilă a fost scos dintre fiare cu ajutorul celor de la SMURD, fiind preluat de colegii săi, care l-au transportat la spital, dar pe drum inima bărbatul a încetat să mai bată. Tânăra care se afla în ambulanță și mama ei au fost transportate și ele la spital pentru îngrijiri.

Primele cercetări făcute la fața locului de către polițiști au demonstrat încă de atunci că vinovat de producerea tragediei s-ar fi făcut suceveanul, care a invocat că nu a văzut indicatorul „Stop” și că a avut impresia că are prioritate. Ancheta penală a durat însă trei ani, din cauza expertizelor criminalistice dispuse în cauză, iar Gavril Bulgariu a fost trimis în judecată abia la sfârșitul lui martie 2018 sub acuzația de ucidere din culpă. A urmat mai apoi procesul, cu trecerea dosarului prin Camera preliminară, judecata prelungindu-se și din cauza pandemiei de coronavirus (n.r. – în perioada stării de urgență o parte dintre procese fiind suspendate, inclusiv acesta). Așa se face că prima sentință a venit abia pe 30 iulie 2020. Doar că hotărârea a fost atacată cu apel și a fost nevoie de un nou proces, de data aceasta la Curtea de Apel Suceava. Este drept, aici lucrurile s-au mișcat mult mai repede, dar în final decizia definitivă a venit la șase ani și șapte luni de la producerea tragediei.

În tot acest timp, rudele ambulanțierului decedat au trecut printr-un adevărat calvar, având sentimentul că justiția este ineficientă. În schimb, angajații Serviciului Județean de Ambulanță au ridicat în curtea unității un monument dedicat ambulanțierului ucis în misiune, iar în fiecare an păstrează un moment de reculegere în amintirea colegului lor.

 

 

Deja ai votat!