Astăzi: Dezbaterea “Diaspora Academică – 150: atunci şi acum”

La dezbaterea de astăzi un rol important îl au reprezentanţii Memorialului Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu"

Astăzi, 20 decembrie, începând cu ora 18:00, va fi organizată o dezbatere online, ce va avea ca puncte de sprijin: tandemul diplomatic Berlin – Viena, cu participarea ambasadorilor Adriana Stănescu și Emil Hurezeanu, alături de un tandem cultural: Memorialul Ipotești – Mănăstirea Putna, cu participarea membrilor diasporei academice și de excelență. Dezbaterea face parte din seria manifestărilor organizate pentru a marca 150 de ani de la Serbarea de la Putna, eveniment simbolic cu o relevanță specială inclusiv pentru inițiativele și demersurile de astăzi.

Evenimentul își propune să readucă în memorie Serbarea de la Putna și primul Congres al studenților români din străinătate, organizat în 1871 de România Jună, între care au fost deosebit de implicați Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol ș.a. Onorând memoria acestor tineri academici români reuniți în jurul lui Mihai Eminescu, el însuși student mai întâi la Viena, iar mai apoi la Berlin ‒ perioadă în care a lucrat și ca secretar al Agenției Diplomatice Române din capitala germană –, se dorește a construi în spiritul unei ștafete, prin care se subliniază  continuitatea ideilor junilor academici ai diasporei ce au trăit Unirea Mică cu viziunea Unirii Mari și viziunea României Moderne”, se arată într-un comunciat de presă transmis de Adnana Cernuşcă, referent în cadrul Memorialului Ipoteşti.

În cadrul Panelului I – Diaspora academică – atunci: Congresul studenților români din străinătate (1871, Putna) – participanții şi-au propus să rememoreze, în contextul Serbării de la Putna, Congresul studenților români, organizat în a doua zi a Serbării; să evoce figura lui Mihai Eminescu, student la Viena și Berlin; să releve relația dintre studenții din Germania secolului al XIX-lea și rețelele profesionale ale diasporei academice de astăzi.

Discuțiile din Panelul II  se vor focaliza pe diaspora academică de astăzi, pe efortul construirii unui demers coerent – cu o miză inspirată de o puternică rațiune partenerială, care înscrie diaspora academică, mediul academic din România, mediul diplomatic, mediul de afaceri, mediile bisericești române din diaspora –, menit a edifica o Platformă participativă sub forma unui “tandem pentru România”.

Deja ai votat!