CJ a câștigat un prim proces cu DSP. La mijloc este vorba de aproape 17.000 de euro

Consiliul Județean (CJ) Botoșani a câștigat o primă bătălie în războiul cu Direcția de Sănătate Publică privind plata datoriilor restante generate de cazarea cadrelor medicale din prima parte a pandemiei de Covid-19. În urma unui proces intentant în instanță încă de anul trecut, Judecătoria Botoșani a dat câștig de cauză CJ și a obligat DSP să plătească aproape 17.000 de euro. „Obligă pârâta să plătească reclamantului, suma de 84270 lei, cu titlu de obligații de plată, rezultate din Contractul pentru decontarea, din bugetul Ministerului Sănătății, a cheltuielilor aferente carantinei, pentru personalul medico-sanitar nr. 4430/07.04.2020”, se arată în decizia instanței. Hotărârea a fost pronunțată astăzi, însă nu este definitivă.

Procesul deschis la Judecătoria Botoșani a fost unul dintre demersurile legale pentru a determina Guvernul României să-și plătească datoriile pe care le are la unitățile hoteliere botoșănene. Este vorba de o sumă restantă față de două unități hoteliere care, în perioada 16 martie – 15 mai 2020 au găzduit cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu virusul SARS-CoV-2.

„Refuzul asigurării fondurilor necesare decontării totale ale cheltuielilor efectuate de unitățile hoteliere contravine legislației, iar Consiliul Județean nu are pârghiile legale pentru a putea efectua plățile din bugetul propriu. Deoarece exista riscul real să intrăm într-un blocaj financiar și să punem în pericol și funcționarea instituțiilor subordonate Consiliului Județean prin acumularea unor arierate care nu ne aparțin, am decis să cerem în instanță decontarea acestor cheltuieli. Deși pare mică, suma este importantă pentru orice unitate din HoReCa, mai ales în contextul crizei economice generată de pandemia de coronavirus”, a spus atunci Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.

În fapt, contractele au fost încheiate în luna aprilie 2020, în baza unei hotărâri de guvern care prevedea o serie de măsuri pentru combaterea pandemiei, printre care și carantinarea personalului medico-sanitar. Costurile pentru cazarea cadrelor medicale la cele două hoteluri urmau să fie decontate prin intermediul DSP, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare. La Botoșani, costurile s-au cifrat la 934.668,88 lei, din care s-au plătit efectiv 850.398,88 lei, diferența de 84.270,00 lei nefiind încasată întrucât în luna august 2020 prevederile legislative s-au modificat.

Problemele au apărut întrucât CJ apucase să factureze serviciile de cazare pe 29 mai și respectiv 1 iunie 2020 și cum acestea nu au fost achitate în termen de 90 de zile, sumele restante s-au încadrat la arierate. Iar de aici a urmat un întreg lanț al slăbiciunilor. Legea îi obliga pe cei de la CJ să diminueze lunar arieratele cu cel puțin 5%, dar cum instituția nu avea sursa de finanțare asigurată (n.r. – întrucât banii trebuiau să vină de la Ministerul Sănătății), CJ trebuia să ia suma din altă parte. Doar că nu exista nici pârghia legală pentru acest lucru. Ba mai mult, în cazul în care arieratele nu erau diminuate lunar, Direcția Finanțelor Publice era obligată să sisteze alimentarea CJ atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât si cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. Prin urmare, datoriile respective ajungeau să pună în pericol funcționarea CJ, dar și a instituțiilor subordonate, care riscau să rămână fără bani.

Cei de la CJ au făcut mai multe demersuri atât la DSP, cât și la Ministerul Sănătății, iar în final s-a adresat instanței de judecat. În primă fază, dosarul a fost plimbat de la un complet de judecată la altul, de la o instanță la alta, iar în final Judecătoria Botoșani a dat verdictul – Direcția de Sănătate Publică trebuie să plătească banii, conform contractului încheiat în aprilie 2020. Doar că, fiind vorba de o decizie a instanței de fond, hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Tribunal. Și cum nici DSP nu are suma asigurată în cont, cel mai probabil sentința va fi contestată până la epuizarea tuturor căilor de atac.

 

 

Deja ai votat!