O nouă galerie de artă inaugurată la Botoșani (video)

Artiștii au un nou spațiu expozițional pentru a-și expune lucrările. Consiliul Județean și Muzeul Județean Botoșani au amenajat în spațiul fostului Fond Plastic o nouă galerie: „Colecția de Artă”.

Mini-galeria a fost inaugurată astăzi, la eveniment fiind prezente oficialități, printre care Doina Federovici, președinta CJ, Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ, administratorul public al județului, Cristian Nistor, dar și primarul Cosmin Andrei. De asemenea, au fost prezenți și directori de instituții, respectiv Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean și Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură.

“Încercăm să valorificăm tot ce înseamnă pictura și sculptura din colecțiile noastre”

Inaugurare s-a făcut printr-o expoziție-eveniment dedicată artistului botoșănean Constantin Piliuță.

“Am denumit acest spațiu Colecția de Artă a Muzeului Județean Botoșani, în care încercăm să valorificăm tot ce înseamnă pictura și sculptura din colecțiile noastre, pe care din păcate suntem nevoiți să le ținem în depozit. (..) În foarte multe dintre județele țării anul acesta am asistat la închiderea unor spații muzeale sau a unor colecții de artă. Iată că în județul Botoșani lucrurile au loc diferit și suntem mulțumiți în acest sens, anul acesta inaugurând două spații cultural-artistice”, a declarat Aurel Melniciuc.

De asemenea, la inaugurare au fost prezenți și o parte dintre elevii Liceului de Artă ”Ștefan Luchian”, Aurel Melniciuc precizând faptul că își dorește ca în cadrul acestui spațiu expozițional să fie expuse și lucrări de debut ale acestora.

“Specialiștii din cadrul Muzeului Județean au amenajat această galerie în care vor fi expuse colecții ale artiștilor locali și nu numai. Va fi un spațiu de exprimare culturală și pentru cei care nu vor putea susține prin numărul de lucrări o expoziție la Galeriile de Artă, dar și un spațiu pentru expuneri ale unor opere de valoare. Avem multe lucrări care vor putea fi admirate de către publicul botoșănean. Deja sunt foarte multe programări pentru expoziții”, a spus Doina Federovici în cadrul evenimentului.

Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 9.00 – 17.00, iar intrarea este gratuită, cu respectarea normelor de protecție antiCovid.

Pictor distins cu numeroase premii

Născut la Botoșani, în 4 februarie 1929, artistul a urmat cursurile Liceului ,,A.T. Laurianˮ din Botoșani și apoi a studiat, în perioada 1945 – 1949, la Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescuˮ București, sub îndrumarea lui Alexandru Ciucurencu.
După debutul din 1956, a participat la cele mai importante expoziții colective organizare în țară, dar lucrările sale au fost expuse și în cadrul unor saloane și expoziții de artă românească organizate în străinătate: Moscova (1964), Varșovia (1979), Varșovia, Praga, Leningrad (1972), Atena, Cairo, Damasc, Teheran, Tunis, Moscova, Berlin, Glasgow (1974), Lisabona, Ankara, Atena (1975), Praga, Istanbul (1976), Paris, Copenhaga, Pekin, Shanghai, Ankara, New Delhi, Sofia (1977); Teheran, Lisabona, Lakewood-Ohio, Milwaukee Wisconsin (1978); Madrid, Ottawa, Ciudad de Mexico (1979); München (1994).
De-a lungul anilor Constantin Piliuță a obținut numeroase premii, respectiv Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, 1967, Ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a, 1971, Premiul Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă, 1971 și Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române, 1974.
Deja ai votat!