Ultimatum dat guvernanților de sindicaliștii din poliție și penitenciare. „Nu mai rezistăm acestei bătăi de joc!”

Sindicaliștii din poliție și din penitenciare vor ieși în stradă, joi, în mai multe orașe din țară, pentru a solicita aplicarea integrală a legii salarizării și actualizarea pensiilor militare de serviciu. Două sindicate mari, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din cadrul IPJ Botoșani, dar și Sindicatul „Novo Legis” din Penitenciarul Botoșani, ambele afiliate la Confederația sindicatelor „Cartel Alfa”, au anunțat că vor participa la acțiunile de protest

„Urmare neaplicării legii salarizarii, toate sindicatele polițiștilor, polițiștilor de frontieră și polițiștilor de penitenciare au decis să organizeze proteste comune”, a spus Răzvan Chilărașu, liderul Sindicatului „Novo Legis”. Protestele vor fi organizate în Piața Victoriei din București, precum și în fața prefecturilor din Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, în data de 23 decembrie 2021, ora 12.00.

Tot în încercarea de a determina guvernul să aplice din 1 ianuarie 2022, Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, reprezentanții celor două sindicate au avut întâlniri cu mai mulți parlamentari din județ, ocazie cu care le-a fost înmânată și o scrisoare deschisă în care sunt prezentate principalele revendicări. Astfel, problemele din sistem au fost comunicate atât deputatului PNL Costel Șoptică, dar și ministrului Muncii, Marius Budăi, președintelui CJ, Doina Federovici, deputatului Dan Șlincu, dar și senatorului Dorinel Cosma (AUR). „Am încercat să le reamintim rolul și importanța structurilor de apărare națională, într-o societate sănătoasă. Prin acest demers, le-am solicitat factorilor decidenți să respecte jurământul depus, așa cum noi polițiștii, militarii și jandarmii o facem. Totodată, le-am solicitat să respecte în integralitate legea salarizării cadru 153/2017, fără a face discriminări între clasele socio-profesionale”, a spus Răzvan Chilărașu, liderul Sindicatului „Novo Legis”. În urma discuțiilor purtate cu liderii formațiunilor politice, aceștia le-au dat asigurări că vor trimite mesajul lor la București, beneficiind de suportul lor.

La rândul său, președintele organizației județene a SNPPC din cadrul IPJ Botoșani, Iulian Buciuleac, a precizat că înghețarea salariilor polițiștilor pentru al doilea an consecutiv reprezintă o încălcarea grosolană a legii din partea guvernanților. „Nu înțelegem de ce aceste amânări în aplicarea legii salarizării se aplică doar în sistemul de apărare și ordine publică. Nu înțelegem de ce se poate pentru alte categorii sociale, iar pentru sistemul de apărare și ordine publică nu, deși avem și noi importanța noastră în ceea ce privește statul de drept. Noi nu cerem măriri, așa cum spunea și colegul, ci doar aplicarea legii, legii pe care tot noi suntem chemați să o apărăm și care, considerăm noi, trebuie respectată de toată lumea, nu doar de o parte din populație”, a declarat Iulian Buciuleac, adăugând faptul că aceste amânări repetate de la aplicarea legii înseamnă de fapt o lipsă de respect față de această categorie profesională. Potrivit acestuia, nemulțumirile în rândul angajaților sunt mari întrucât, din cauza deficitului de personal, polițiștii rămași în activitate au primit noi sarcini de serviciu, unele care nu fac parte din specificul sistemului de apărare și ordine publică. O altă revendicare ține de indexarea pensiilor de serviciu, care, în loc să fie majorare, urmează să fie diminuate prin aplicarea unui impozit. Aceste măsuri, susține liderul SNPPC din cadrul IPJ Botoșani, lovește inclusiv în familiile polițiștilor, iar lipsa de predictibilitate atât în ceea ce privește salarizarea, cât și pensionarea, ar putea avea efecte în buna funcționare a instituțiilor. Asta pentru că privațiunile din timpul serviciului sunt urmate de o altă serie de privațiuni la pensionare. „Nu mai putem rezista acestei bătăi de joc. Am solicitat guvernanților doar respectarea legii, nimic mai mult”, a adăugat Iulian Buciuleac.

Sindicaliștii speră că toate revendicările vor fi luate în calcul, zilele viitoare, când este preconizat să fie adoptat bugetul pe anul 2022, în caz contrar protestele urmând să fie continuate. De altfel, scrisoarea deschisă reprezintă un ultimatum pentru guvernanți, pentru că, în situația în care nu va fi aplicată legea, polițiștii și polițiștii din penitenciare vor ieși din nou în stradă pentru a-și apăra drepturile.

 

 

Deja ai votat!