Elevii de la Liceul “Dimitrie Negreanu” şi-au reamintit de “Vraja tradiţiei”

Liceul „Dimitrie Negreanu” a găzduit, în pragul sărbătorilor de iarnă, activitatea “Vraja tradiției”, inclusă în cadrul proiectului ROSE (privind învățământul secundar), coordonat de profesorul Camelia Axinte, directorul instituţiei. Astfel, prin atelierul de creație, elevii coordonați de profesorii Mihaela Mihalachi-Budeanu, Anca Dulgheru şi Raluca Grădinaru au învățat să realizeze ornamente de Crăciun.

Un alt pas în promovarea tradițiilor locale a constat în amenajarea, împreună cu elevii, a unui „colţ folcloric”, în sala de festivităţi. „Aceștia s-au alăturat efortului nostru și i-au rugat și pe părinți sau bunici să le procure obiecte. Astfel, am reușit să dotăm  colțul folcloric cu un costum popular foarte vechi, cu vase din pământ specifice zonei Moldovei – strachină, covată, cană, farfurie. În cadrul spațiului generos al Centrului de Documentare şi Informare din liceu, activitatea a avut și susținerea bibliotecarului Daniela Nichiteanu”, a declarat Mihaela Mihalachi-Budeanu.

Potrivit cadrului didactic, scopul acestei activități a fost acela de a crea și dezvolta la elevi deprinderi și abilități practice. De asemenea, acest atelier a favorizat creșterea stimei de sine, reprezentând un moment important în dezvoltarea personală a fiecărui elev. Folosind materiale naturale (crengi, conuri de brad, semințe, flori uscate), tinerii au descoperit că reîntoarcerea la vechile meșteșuguri le dezvoltă imaginația și spiritul creator.

Valorificarea   tradițiilor, a  obiceiurilor și a datinilor populare locale și naționale s-a concretizat, în final, printr-un concert de colinde – Târgul de Crăciun. Se realizează, astfel, o punte peste timp între generațiile care perpetuează tradițiile românești. Dacă în urmă cu doi ani acest Târg a presupus crearea, prezentarea și vinderea în scop caritabil a obiectelor ornamentale pentru sărbători, acum elevii au propus ornamentele sufletelor lor, prin prezentarea celor mai cunoscute colinde, într-o atmosferă de poveste. La sfârșit, elevii au fost răsplătiți nu doar cu aprecieri și mulțumiri, ci și cu tradiționalii colaci, care prin forma rotundă simbolizează regenerarea, mișcarea fără de început și fără de sfârșit”, a concluzionat Mihaela Budeanu-Mihalachi.

 

Deja ai votat!