La comemorarea eroilor Revoluţiei – “Noi aveam un singur gând: libertate sau moarte”

Eroii Revoluţiei din Decembrie 1989 au fost comemoraţi astăzi, 22 decembrie, de către oficiali şi membrii Asociaţiei „22 – 25 Decembrie Botoşani”.  Manifestările au debutat lângă placa comemorativă pusă pe faţada Palatului Administrativ.

Aici, acum 32 de ani, cam pe la această oră, a început și la noi mișcarea revoluționară din județul Botoșani. Alături de camarazii mei și de toți cetățenii din Botoșani această piață era plină. Noi aveam un singur gând: libertate sau moarte. Cei de o vârstă cu mine știu foarte bine că represiunile sistemului comunist erau foarte dure, dar aveam în suflet libertatea acestui pământ. Purtam libertatea făcută de neamul nostru în Primul Război Mondial, în al Doilea Război Mondial şi în temniţele comuniste”, a spus Vasile Halasanu, preşedintele Asociaţiei „22 – 25 Decembrie Botoşani”.

“Noi, atunci, am predat ţara la cheie”

El a cerut celor prezenţi să ţină un moment de reculegere pentru eroii botoşăneni şi a dat citire numelor eroilor care au murit la Revoluţie şi al revoluţionarilor care şi-au riscat atunci viaţa pentru o schimbare şi care au plecat din această lume în ultimii ani. „Noi, atunci, în mai, am predat țara la cheie. Mai departe s-a spus că a fost lovitură de stat, că a fost rebeliune, dar noi am fost cu inimă curată. Ce a fost după aia, dumneavoastră ştiți mai bine”, a mai spus Vasile Halasanu.

După momentul de reculegere, cei prezenţi au mers la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Aici, PS Nichifor Botoșăneanul, Episcop – Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de părintele protopop Petru Fercal şi preoţii Grigore Diaconu, Visarion Vizitiu şi Teodor Cenuşă, a oficiat slujba de pomenire a eroilor Revoluţiei.

“A fost o renaştere a conştinţei de neam”

PS Nichifor Botoşăneanul a afirmat că, în ziua Naşterii Domnului a fost „o renaştere a conştiinţei de neam, pe de o parte, a înţelegerii că Dumnezeu este cu noi, popor creştin, şi că ne dăruieşte o altă înţelegere şi o libertate spre a putea să vedem viaţa ca dar şi zilele ca dar de la Dumnezeu şi să ne bucurăm de aceasta”. „Şi a ales Dumnezeu ca această înnoire, această renaștere să fie făcută prin jertfă, oameni care au crezut și nu numai ei, ci mulți dintre noi am crezut aceasta și am râvnit aceasta. Dar oameni care au plătit cu prețul vieții, acest dor, acest gând, această libertate de care astăzi ne bucurăm, pentru aceasta-i pomenim, pentru aceasta ne rugăm ca Dumnezeu să le ierte păcatele și să-i pomenească cu martirii cei din veac, care au murit pentru adevăr și dragostea de neam. Şi acolo unde este adevăr şi iubire, acolo este cinstirea lui Dumnezeu şi a omului. Pentru aceasta suntem chemaţi şi noi să-i cinstim, astăzi”, a spus PS Nichifor Botoșăneanul. Episcopul vicar a adăugat că libertatea nu a fost doar un cuvânt într-o pagină, ci o realitate de care ne-am bucurat. „Trăirea dreptei credinţe a fost mai adâncă şi mărturisită cu putere. A fost o perioadă în care, în biserică, oamenii s-au bucurat de libertate şi de cinstire. Să ajute bunul Dumnezeu ca toţi cei care au fost martiri, vărsându-şi sângele, dar şi cei care au fost martiri asumându-şi aceasta, chiar dacă nu au fost ei înşişi jertfiţi, dar au făcut această lucrare, să fie răsplătiţi de bunul Dumnezeu cu răsplata pe care o dă celor iubitori de dreptate, celor iubitori de adevăr. Să ne dăruiască bunul Dumnezeu să avem şi noi sufletele pline de curaj, precum ei le-au avut, pentru ca să putem să trăim adânc aceste înţelesuri, să le împărtăşim copiilor”, a mai spus PS Nichifor Botoşăneanul,

A urmat un colind, pentru că, în imn de colind, aşa după cum a spus PS Nichifor Botoşăneanul, ”s-au pecetluit zilele de bucurie ale libertăţii noastre”.

După slujba de pomenire a vorbit profesorul Tudor Maxim. Manifestarea s-a încheiat cu ceremonia de depunere a coroanelor de flori la Monumentul Eroilor Revoluției, aflat în curtea Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

Deja ai votat!