Tehnologie de vârf pentru două licee din Botoșani și Bălți

Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” are parte de una dintre cele mai inovatoare investiții, grație implementării proiectului transfrontalier ”Innovative teaching and learning through developing of digital competences and implementation of STEM educational program”, România – Republica Moldova. Proiectul beneficiază de o finanţare europeană şi a debutat în luna martie a acestui an. Colegiul botoşănean este lider de proiect, parteneri fiind Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți – Republica Moldova şi Asociația de părinți ”C.N.M.E. Botoșani– Copiii noștri – minți educate”.

Proiectul are o valoare totală de 417.821 euro, 42% revenind școlii botoșănene, 35,49% școlii din Bălți și 12,35 % asociației “Copiii noștri – minți educate”, cu un ridicat progres în implementare, conform graficului de activităţi programate.

Prin acest proiect cele două unități de învățământ vor beneficia de laboratoare de înaltă performanță, care creează facilități spre un învățământ de calitate racordat la cele mai noi tehnologii. Colegiul „Mihai Eminescu” a pus deja bazele primului laborator de informatică dotat cu echipamente IT ultra moderne și mobilier adecvat, în timp ce liceul de la Bălți a organizat primul laborator de chimie performant.

Au trecut deja nouă luni de la demararea activităților, perioadă în care au fost achiziționate table interactive, softuri educaționale, videoproiectoare moderne, table albe, calculatoare atât pentru elevii botoșăneni, cât și pentru cei moldoveni. Asociația de părinți „CNME – Copiii noștri minți educate” a creat platforma web cnme.ro care contribuie la o bună informare a activităților din proiect. Datorită acestui proiect, Colegiul „Mihai Eminescu” devine singura unitate de învățământ din Botoșani în care toate sălile de clasă dispun de acces la o tehnologie avansată.

Vor fi susținute în cadrul proiectului si o serie de lecții demonstrative și seminarii pentru folosirea mijloacelor media moderne, cursuri de formare pentru cadrele didactice pentru a utiliza tehnologia de vârf cu care au fost dotate cele două școli. Schimbul de experiență dintre cele două școli partenere va continua prin crearea unor ateliere și sesiuni de lucru pentru prezentarea bunelor practici de ambele părți.

Liceul teoretic “Mihai Eminescu” Bălți este beneficiar și partener strategic în proiect și a achiziționat echipamente si  dotări pentru un  laborator de chimie , precum si 23 de notebookuri, 20 de table interactive, 5 calculatoare, aparatură de ultimă generație necesare dezvoltării educației viitorului.

Colegiul “Mihai Eminescu” a achiziționat 52 de table interactive Smart, videoproiectoare moderne, table albe, mobilier școlar, softuri educaționale performante etc.

Proiectul EDULAB a demarat în 15 martie 2021 și implică 1000 de elevi, 500 de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani și 500 de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălți, atât din ciclul gimnazial, cât și din cel liceal, în vederea dezvoltării abilităților digitale și antreprenoriale, astfel încât deprinderile lor să se potrivească mai mult cu piața muncii.

Colaborarea dintre cele două unități de învățământ continuă prin implementarea acestui proiect european comun, după ce au realizat un prim schimb de bune practici în domeniul centrului de excelență. Elevii olimpici din cele două țări au participat la ore de matematică, informatică, științe, pentru ca, ulterior, legătura să se dezvolte prin participări la activități cultural-artistice precum „Vis de Crăciun” – Botoșani, 2016; Zilele „Mihai Eminescu” – Bălți, 2017, Botoșani – 2018; Festivalul Datinilor și Colindelor Strămoșești – Bălți, 2019.

Deja ai votat!