Autostrada A8 rămâne prioritară

Autostrada A8 va conecta Moldova la țările UE
Traseul A8, Autostrada Unirii
Autostrada A8 a devenit, în cele din urmă, prioritară. Asta după ce presiunile asociațiilor civice din Moldova – Împreună pentru A8, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei şi Moldova vrea autostrada – au modificat Planul Investițional pentru infrastructură.
Decizia vine după ce, în urmă cu două săptămâni, Autostrada Unirii a fost prinsă în lista de priorităţi a guvernului PSD-PNL pentru următorii 9 ani în urma a numeroase alte proiecte mai puţin importante. Atunci, reprezentanţii asociaţiilor pro-autostradă din Moldova au mers la Bucureşti pentru a purta discuţii cu ministrul Transporturilor. La întâlnire au participat şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, parlamentari locali şi delegaţie consistentă de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
În urma întâlnirii de la Ministerul Transporturilor, urmată de asaltul asupra MT, CNAIR şi CESTRIN făcut de Cătălin Urtoi şi Ionel Apostol de la ”Împreună pentru A8” – zece zile în care s-au văzut cu toți cei care iau decizii în aceste instituții ce se ocupă de dezvoltarea infrastructurii -, argumentele acestora au dus la modificări importante în acest document.
Noua variantă, dată publicității ieri de Ministerul Transporturilor, așază corect Autostrada A8 în lista priorităților naționale.
Au fost acceptate cererile de modificare ale unor criterii de punctare (bazate pe cifre scoase din burtă) și introducerea datelor corecte, operațiune care a ridicat astfel punctajul (scăzut până atunci artificial) autostrăzii care va lega Moldova de Europa Centrală – și anume A8 Iași-Tg Mureș. Noul document cuprinde cerinţele la care au lucrat Irinel Bucur, Ionel Apostol, Cătălin Urtoi, Dorin Dobrincu, George Ţurcănașu și Alex Cohal, de la Împreună pentru A8 și Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.
Deja ai votat!