Protest al polițiștilor botoșăneni, la Iași. Fumigene și scandări antiguvernamentale (VIDEO)

Zeci de sindicaliști din Penitenciarul Botoșani, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani și Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani participă astăzi la un miting de amploare organizat în fața Prefecturii din Iași, în semn de protest față de decizia guvernanților de a îngheța salariile și pensiile de serviciu, pentru al doilea an consecutiv, pentru cei din sistemul de Apărare și Ordine Publică.

În principal, este vorba de polițiști înscriși în Sindicatul „Novo Legis”, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – organizația Botoșani și Sindicatul „Europil”, care solicită celor aflați la guvernare aplicarea nediscrimnatorie a legii privind salarizarea unitară pentru toți angajații din sistemul bugetar, nu doar pentru anumite categorii profesionale. Cu pancarte, cu drapelul național, dar și cu fluiere și vuvuzele, polițiștii scandează tot felul de lozinci împotriva politicienilor. „Așa cum am promis, suntem neobosiți. Sindicatul <<Novo Legis>> se află în acest moment la Iași, făcând front comun cu celelalte structuri sindicale din sectorul de Apărare”, a spus Răzvan Chilărașu, președintele Sindicatului „Novo Legis” Botoșani.

Proteste asemănătoare ale polițiștilor au loc în județele Timiș și Cluj, dar și în București în Piața Revoluției din fața Parlamentului. Angajații și pensionarii din Poliție, penitenciare și armată cer aplicarea în integralitate a legii salarizării unitare (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) și actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Tot în încercarea de a determina guvernul să aplice din 1 ianuarie 2022, Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, reprezentanții celor două sindicate au avut întâlniri cu mai mulți parlamentari din județ, ocazie cu care le-a fost înmânată și o scrisoare deschisă în care sunt prezentate principalele revendicări. Astfel, problemele din sistem au fost comunicate atât deputatului PNL Costel Șoptică, dar și ministrului Muncii, Marius Budăi, președintelui CJ, Doina Federovici, deputatului Dan Șlincu, dar și senatorului Dorinel Cosma (AUR).

 

Deja ai votat!